Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων και περιουσιακά κριτήρια ζητά η τρόικα

ΥΠΟΙΚ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΡΙΑ...

Νέα ζητήματα εγείρει η τρόικα στο θέμα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο σε 100 δόσεις, ενώ παράλληλα επιμένει στο θέμα του δημοσιονομικού κενού και ζητά μέτρα και αλλαγές.

Φωτογραφία αρχείου

Οπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ζητήσει από την ελληνική πλευρά να προχωρήσει σε περαιτέρω βελτιώσεις στον νόμο που ψηφίστηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα για τη ρύθμιση των χρεών προς το δημόσιο, ώστε να άρουν τις όποιες διαφωνίες τους.

Έτσι φαίνεται πως ζητούν να υπάρξουν κριτήρια με γνώμονα το εισόδημα και την ιδιοκτησία του κάθε φορολογούμενου ώστε να μπορεί να εντάσσεται στη ρύθμιση αυτή. Όπως φαίνεται τίθεται εν αμφιβόλω η έκδοση της εγκυκλίου από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η οποία αναμενόταν να γίνει το αργότερο έως αύριο Τρίτη.

Νωρίτερα, ευρωπαίος αξιωματούχος, μιλώντας ανώνυμα από τις Βρυξέλλες, είχε πει ότι η τρόικα και η ελληνική πλευρά θα πρέπει να έχουν επιλύσει τις όποιες διαφορές μέχρι την Τετάρτη, ώστε να επαναληφθούν οι συνομιλίες στο πλαίσιο της τρέχουσας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορέσει να συζητηθεί το θέμα στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Οπως δήλωνε ο ίδιος, χαρακτηριστικά, «τα περιθώρια στενέυουν και εντός των επόμενων 48 ωρών, έως την Τετάρτη θα πρέπει να συντρέξουν εκείνες οι συνθήκες και να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις, που θα καθιστούν εφικτή την επιστροφή της τρόικας».

Ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει τεθεί τελεσίγραφο στην ελληνική πλευρά. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, είπε ότι «δεν γνωρίζουμε πότε θα επιστρέψει» η τρόικα, ωστόσο εκτίμησε ότι «θα ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις και θα προλάβουμε το χρονοδιάγραμμα».

Βασικό αγκάθι των διαπραγμάτευσεων παραμένει το δημοσιονομικό κενό, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η τρόικα το ανεβάζει ακόμη και στα 3 δισ. ευρώ.

Η ελληνική πλευρά αντιτάσσει αφενός ότι το κενό είναι σαφώς μικρότερο αφετέρου ότι μπορεί να καλυφθεί με στοχευμένες μειώσεις δαπανών σε ΔΕΚΟ και ΟΤΑ.

Πηγές μάλιστα του υπουργείου Οικονομικών διεμήνυαν νωρίτερα ότι οι απαιτήσεις των δανειστών ξεπερνούν τα όρια της Αθήνας. «Κάνουμε ότι μπορούμε για να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα, όμως και η διαπραγμάτευση έχει τα όρια της» ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Την Τρίτη το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα έχει μια ακόμη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που εντείνονται στο κυβερνητικό επιτελείο, προκειμένου να διευκολυνθεί η επάνοδος των εκπροσώπων των δανειστών και να τελειώσει η δεύτερη φάση της αξιολόγησης μέχρι το Eurogroup, ώστε να ανοίξει στη συνέχεια η συζήτηση για τη νέα σχέση της Ελλάδας με τους εταίρους και δανειστές.
Έθνος