Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Αμηχανία στη «φιέστα κι... άσ’ τα» για τον Γιώργο στο Βελλίδειο


Η ΣΥΝΑΞΗ ΤΩΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΙΚΩΝ

Πολλή αμηχανία, απογοήτευση για αρκετούς, αλλά και πληθώρα ερωτηματικών για τον χαρακτήρα και τις επιδιώξεις της, είχε για πολλούς συμμετέχοντες και όχι μόνο, η προχτεσινοβραδινή «παπανδρεϊκή» συγκέντρωση που έγινε σε αίθουσα του βελλίδειου συνεδριακού κέντρου της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη.

Κάποιοι από τους οργανωτές καλούσαν τους νεολαίους των πρώτων και δεύτερων «άντα» να καθίσουν μπροστά για να δείχνει η συγκέντρωση δυναμισμό και... νεανικότητα. Στο πάνελ (από δεξιά): Στέφανος Παραστατίδης, Ολγα Κετικίδου, Σπύρος Κουκούσης και Λάμπρος Λαμπρογιάννης.

Μια συγκέντρωση που ως οργανωτής της παρουσιάσθηκε το πανελλαδικό «Δίκτυο Αυτο-οργάνωσης για τη Δημοκρατία και τον Πολίτη», στην οποία συμμετείχαν περί τα 350-400 άτομα, από τα οποία ένας μεγάλος αριθμός προέρχονταν από άλλες περιοχές της χώρας, ενώ οι τελευταίοι συνέχισαν χτες τις... εργασίες τους σε ξενοδοχείο της Αθύτου στη Χαλκιδική.

Τη συγκέντρωση πλαισίωσε ένας μεγάλος αριθμός μάλλον απόμαχων και συνταξιούχων του παλαιού ΠΑΣΟΚ, ενώ γνωστά παπανδρεϊκά στελέχη από το παρελθόν, κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, απέφυγαν να παραστούν τα ίδια και επέλεξαν να εκπροσωπηθούν με ανθρώπους τους.

Ολοι οι ομιλητές του Δικτύου στις παρεμβάσεις τους απέφυγαν να αναφέρουν -σκόπιμα- το όνομα του Γιώργου Παπανδρέου, αν και όπως σημείωναν στο «Εθνος της Κυριακής» μέλη του Δικτύου από τη Θεσσαλονίκη, «αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε στη συνάντηση ήταν να βάλουμε την ατζέντα του Γιώργου Παπανδρέου».

Οι... νεολαίοι
Το προηγούμενο διάστημα είχε επιχειρηθεί να παρουσιαστεί ότι την πρωτοβουλία για το Δίκτυο και τη συγκέντρωση είχαν νεολαίοι και αυτό έδειχναν οι προσκλήσεις και τα κείμενα στο Διαδίκτυο. Ομως μια σειρά δημοσιεύματα που αμφισβητούσαν τα περί νεολαίων, μάλλον υποχρέωσαν να εγκαταλειφθούν τελικά τα σχετικά. Πάντως κάποιοι εκ των οργανωτών καλούσαν τους νεολαίους των πρώτων και των δεύτερων -άντα να καθίσουν μπροστά ώστε η συγκέντρωση να δείχνει... δυναμισμό και νεανικότητα. «Η εκδήλωση είναι της νεολαίας» έλεγε η Δ. Φαρμάκη. Μία από τους ομιλητές μάλιστα προσπάθησε να διασκεδάσει τα περί νεολαίων, λέγοντας από το βήμα ότι «νεολαίοι δεν είμαστε κι αυτό είναι το σωστό», προσθέτοντας με αρκετή δόση ειρωνείας ότι «δεν είμαστε και του Γιώργου Παπανδρέου, γιατί αυτό αποτελεί απαγορευμένη λέξη».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Δικτύου, που συμμετείχε και στο προεδρείο, Λάμπρος Λαμπρογιάννης, είπε ότι επιδίωξή τους είναι να αλλάξουν το πολιτικό σκηνικό και φυσικά να αλλάξουν και το ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι «όσοι λένε ότι είμαστε προπομπός της επιστροφής του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, το κάνουν εκ του πονηρού». Μίλησε επίσης για αδιάκοπη πίκρα και οργή που δημιουργεί η σημερινή κυβέρνηση.

Πάντως η Μαρία Παυλίδου, πρώην μέλος του Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ, ξέφυγε από την τακτική που είχαν ακολουθήσει όλοι οι προλαλήσαντες για να αναφερθεί και πλέξει το εγκώμιο του Γιώργου Παπανδρέου και να εισπράξει τα σχετικά χειροκροτήματα. Οι ομιλητές στις τοποθετήσεις τους επιχειρούσαν να υπερασπιστούν το έργο της κυβέρνησης Παπανδρέου από το 2009 μέχρι το 2011, περιγράφοντάς το ως μεταρρυθμιστικό και ριζοσπαστικό, υποστηρίζοντας ότι πολλές από τις μεταρρυθμίσεις εγκαταλείφθηκαν ή ακυρώθηκαν από τις κυβερνήσεις που ακολούθησαν.

Ο Στ. Παραστατίδης -γιος του βουλευτή Κιλκίς που ανεξαρτητοποιήθηκε από το ΠΑΣΟΚ και έχει πάρει τον δρόμο για τον ΣΥΡΙΖΑ- επιτέθηκε στη σημερινή ηγεσία, κάνοντας λόγο για αφερέγγυο εγχείρημα της Ελιάς και ότι σήμερα επαναλαμβάνεται το ίδιο λάθος με τη Δημοκρατική Παράταξη.

Επιθέσεις στον Τύπο και στον Βενιζέλο

στο στόχαστρο αρκετών ομιλητών εκ μέρους του Δικτύου βρέθηκαν τα ΜΜΕ και το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιογράφων, αποδίδοντας σε αυτούς παραπληροφόρηση, προπαγάνδα και σκοπιμότητα. «Διαβάζουμε τα ξένα ΜΜΕ για να ενημερωθούμε» ανέφερε ένα μέλος του Δικτύου, ο Γ.Π. από την Αρκαδία. Εκείνο επίσης που έκανε εντύπωση ήταν ότι ανάμεσα στους ομιλητές που ανέβηκαν στο βήμα ήταν και ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ομολογιούχων, που εξαπέλυσε μια έντονη προσωπική επίθεση κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Πάντως τα ραντεβού των «παπανδρεϊκών» στη Βόρεια Ελλάδα συνεχίζονται, το αμέσως επόμενο είναι στις 12 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκης με ομιλητή τον Γιώργο Πεταλωτή και στις 17 Δεκεμβρίου στην Κοζάνη με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή», στην οποία θα παραστεί και θα μιλήσει ο Γ. Παπανδρέου. Ετσι οι παπανδρεϊκοί καλούν ήδη τους δικούς τους μέσω του Διαδικτύου να δώσουν δυναμικό παρών στην Κοζάνη.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ, Έθνος