Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Bloomberg: Τσίπρας και Αριστερά του Νότου στριμώχνουν τους δανειστές




Αν η υπερβολική λιτότητα φέρει το ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, θα υπάρξει τέλος στη δημοσιονομική πειθαρχία, εκτιμά το Bloomberg σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύει και στο οποίο γίνεται η παραδοχή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά του Νότου ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στους δανειστές. Ένα ενδιαφέρον συμπέρασμα από τον διεθνή ειδησεογραφικό οργανισμό, δεδομένης της αποτυχίας της κυβέρνησης να επιτύχει, για άλλη μια φορά, διαπραγμάτευση με την τρόικα, κατά τη διάρκεια της χθεσινής, τετράωρης τηλεδιάσκεψης.

«Η ζημιά, όμως, δεν θα σταματήσει εκεί. Ολόκληρο το ευρωπαϊκό σχέδιο θα κινδυνεύσει. Ο Τσίπρας μπορεί να θελήσει να επιβάλει ζημιές μονομερώς στους πιστωτές. Τα ανερχόμενα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Πορτογαλία και την Ισπανία έχουν αντίστοιχα την ίδια τάση και παρακολουθούν στενά το θέμα. Αν οι αγορές αρχίσουν να φοβούνται ένα κύμα χρεοκοπιών, η αναταραχή που θα προκύψει θα μπορούσε να ρίξει και πάλι ολόκληρη την Ευρώπη σε κρίση».


Σύμφωνα με το Bloomberg, η δημοσιονομική αριθμητική δεν είναι δύσκολο να κατανοηθεί. Στο τέλος, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τα χρέη της Ελλάδας θα απομειωθούν. Η ελάφρυνση του χρέους επιτυγχάνει αυτό το αποτέλεσμα με έναν συντεταγμένο τρόπο και με ελάχιστες παράπλευρες απώλειες.

Επιπλέον, ο Bloomberg υποστηρίζει ότι «το κόστος της εναλλακτικής λύσης -δηλαδή μίας άτακτης χρεοκοπίας- θα μπορούσε να είναι τεράστιο. Δημόσιοι δανειστές, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, έχουν γίνει οι μεγαλύτεροι πιστωτές του ελληνικού κράτους και πρέπει να ανοίξουν τον δρόμο. Όσο πιο σύντομα αναγνωρίσουν την ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους, τόσο καλύτερες πιθανότητες θα έχουν να αποφύγουν πολύ χειρότερα δεινά», καταλήγει το δημοσίευμα.
Αυγή