Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Σκάφος της Greenpeace εμβόλισε το Πολεμικό Ναυτικό της Ισπανίας (βίντεο)




Σκάφος της Greenpeace εμβόλισε το Πολεμικό Ναυτικό της Ισπανίας με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ακτιβιστές. Το κατατοπιστικό βίντεο κάνει το γύρο του κόσμου ενώ το υπ. Άμυνας της Ισπανίας κατηγορεί τους ακτιβιστές για πειρατεία.


Το Σάββατο δυο φουσκωτά σκάφη του πλοίου Arctic Sunrise της Greenpeace, επιχείρησαν να προσεγγίσουν ένα πλοίο γεώτρησης πετρελαίου, στα ανοιχτά των Καναρίων Νήσων. Στη συνέχεια όπως δείχνει βίντεο που δημοσιεύτηκε στο you tube, ένα σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού της Ισπανίας εμβόλισε αρκετές φορές ένα από αυτά της περιβαλλοντικής οργάνωσης.

Η Ματίλντα Μπρουνέτι, μια 23χρονη Ιταλίδα ακτιβίστρια της Greenpeace, έπεσε στη θάλασσα κατά την σύγκρουση. Έσπασε μάλιστα το πόδι της κατά το περιστατικό και χτυπήθηκε από την προπέλα ενός πλοίου. Τελικά διασώθηκε από μέλος του σκάφους του Ναυτικού και μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο. Άλλοι τρεις ακτιβιστές τραυματίστηκαν πιο ελαφρά.

Το ισπανικό υπουργείο Άμυνας απάντησε στις κατηγορίες της Greenpeace για «αδικαιολόγητη βία» υποστηρίζοντας ότι «το Πολεμικό Ναυτικό δεν είχε άλλη επιλογή στην προσπάθειά του να προλάβει μία πράξη πειρατείας». Το δε Πολεμικό Ναυτικό υποστηρίζει ότι τα σκάφη της Greenpeace αγνόησαν αρκετές προειδοποιήσεις να μην εισέλθουν στη ζώνη της γεώτρησης.

«Οι προσπάθειες της ισπανικής Greenpeace για την προστασία των Καναρίων Νήσων από υπεράκτιες γεωτρήσεις πετρελαίου συνεχίζονται» ήταν η απάντηση της Greenpeace μέσω Facebook.



 tvxs