Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Διαδηλώσεις σε 170 πόλεις των ΗΠΑ


Οργή

Νύχτα οργής στις ΗΠΑ, με διαδηλώσεις σε 170 πόλεις και με το Φέργκιουσον να πολιορκείται από 2.200 άνδρες της Εθνοφυλακής. Οι περισσότερες από τις διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές, αλλά στο Λος Αντζελες(φωτό επάνω) και στο Οκλαντ οι διαδηλωτές έκλεισαν τους δρόμους. Προσαγωγές και δύο συλλήψεις στην Νέα Υόρκη.Νωρίτερα χθες, πάνω από 60 άτομα τραυματίστηκαν και δεκάδες συνελήφθησαν στους δρόμους του Φέργκιουσον στο Μιζούρι των Ηνωμένων Πολιτειών, κατά τη διάρκεια σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ αστυνομίας και πολιτών, στον απόηχο της απόφασης του δικαστηρίου να απαλλάξει από τις κατηγορίες τον αστυνομικό, Ντάρεν Γουίλσον, ο οποίος είχε σκοτώσει το νεαρό αφροαμερικανό, Μάικλ Μπράουν. Με επίκεντρο το Φέργκιουσον διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ. Εκτεταμένη χρήση χημικών και κρότου λάμψης, αναφορές για πλήθος πυροβολισμών και πυρπόληση κτιρίων και αυτοκινήτων. Οι δυνάμεις της εθνοφρουράς ενισχύονται υπό τον φόβο νέων συγκρούσεων το βράδυ της Τετάρτης. Εν τω μεταξύ, τις πρώτες ώρες μετά τα επεισόδια, νεκρός εντοπίστηκε ένας 20χρονος μέσα στο αυτοκίνητό του, ωστόσο ο θάνατός του δεν έχει διευκρινιστεί αν συνδέεται με τις ταραχές και οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Έκανα τη δουλειά μου» δήλωσε ο αστυνομικός Ντάρεν Ουίλσον μετά την απόφαση του δικαστηρίου. Από την πλευρά της η οικογένεια του Μάικλ Μπράουν κατήγγειλε ως διαβλητή και άδικη τη νομική διαδικασία που οδήγησε στην απαλλαγή του Ουίλσον και τόνισε πως θα συνεχίσει τον αγώνα για δικαίωση και έναν νόμο που θα προστατεύει τους πολίτες.

Οι δικηγόροι της οικογένειας, που καταδίκασαν τα επεισόδια, υπογράμμισαν ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε από το σώμα των ενόρκων δεν ήταν δίκαιη εξαιτίας της σύγκρουσης συμφερόντων του εισαγγελέα που είχε αναλάβει την υπόθεση και επειδή η κατηγορούσα αρχή δεν μπόρεσε να υποβάλει ερωτήματα στον Ουίλσον. «Θα στραφούμε κατά της απόφασης αυτής γιατί σε όλη την Αμερική, είτε είναι στη Νέα Υόρκη, στο Λος Άντζελες, την Καλιφόρνια, το Κλίβελαντ, νεαροί μαύροι σκοτώνονται από τους αστυνομικούς», δήλωσε ο δικηγόρος Μπέντζαμιν Κραμπ.

Λαμβάνοντας το λόγο ο αιδεσιμότατος Αλ Σάρπτον, ηγετική μορφή του κινήματος υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων, δήλωσε ότι η απόφαση δεν ήταν έκπληξη και ζήτησε συνέχιση της έρευνας από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Από την πρώτη ημέρα η οικογένεια Μπράουν έλεγε πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει, τόνισε. Ο αιδεσιμότατος Αλ Σάρπτον κατήγγειλε τη βία λέγοντας πως ο νεαρός Μάικλ «δεν θα μείνει στη μνήμη για τις στάχτες των κτιρίων που καίγονται στο Φέργκιουσον».

Αντίθετα δήλωσε ότι η οικογένεια του 18χρονου αφροαμερικανού θα πιέσει για νέα νομοθεσία για την προστασία των πολιτών υποστηρίζοντας έναν «νόμο Μαικλ Μπράουν» που θα υποχρεώνει τους αστυνομικούς να φορούν στη στολή τους κάμερα. Παράλληλα, κατήγγειλε ως ανεύθυνη την απόφαση του εισαγγελέα να ανακοινώσει την απόφαση αργά το βράδυ της Δευτέρας. Το σώμα των ενόρκων «ράγισε τις καρδιές και τις ψυχές μας» είπε, αλλά υπογράμμισε ότι «θα συνεχιστεί η μάχη για ένα νέο επίπεδο λογοδοσίας σε αυτή τη χώρα».

Ξέσπασμα οργής και χάος

Τα σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν τα ξημερώματα της Τρίτης στην περιοχή, ενώ παρόμοια εικόνα παρατηρείται και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ. Ομάδες διαδηλωτών, στο άκουσμα της απόφασης, ξεχύθηκαν στους δρόμους της πόλης.


Ακολούθησαν συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν με εκτεταμένη χρήση χημικών και κρότου λάμψης σε μια πρσπάθεια να διαλύσουν τους διαδηλωτές. Αναφορές για πλήθος πυροβολισμών στην περιοχή, χωρίς να διευκρινίζεται από που προήλθαν τα πυρά, ενώ αυτοκίνητα και κτίρια παραδόθηκαν στις φλόγες.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σε διάγγελμά του, κάλεσε τους πολίτες να σεβαστούν την απόφαση του δικαστηρίου και συνέστησε ψυχραιμία από όλες τις πλευρές.



Η ανακοίνωση της οικογένειας Μπράουν



Με μια σύντομη ανακοίνωση η οικογένεια του αδικοχαμένου νεαρού απάντησε στην απόφαση της απαλλαγής του αστυνομικού από τις κατηγορίες του φόνου του παιδιού της, απευθύνοντας έκκληση για ηρεμία.

«Είμαστε βαθύτατα απογοητευμένοι επειδή ο δολοφόνος του παιδιού μας δεν θα υποστεί τις συνέπειες των πράξεών του. Μολονότι κατανοούμε ότι πολλοί είναι εκείνοι που συμμερίζονται τον πόνο μας, σας παρακαλούμε να διοχετεύσετε την οργή σας σε τρόπους που θα αποτελέσουν μια θετική αλλαγή. Χρειάζεται να δουλέψουμε όλοι μαζί, προκειμένου να διορθώσουμε το σύστημα που επέτρεψε να γίνει κάτι τέτοιο».

Στο «πόδι» οι ΗΠΑ



Την απόφαση περίμεναν εναγωνίως οι ΗΠΑ και οι αντιδράσεις στη μη απαγγελία κατηγοριών ξέσπασαν αστραπιαία σε κάθε μεγάλη πόλη.

Έξω από το Μιζούρι, οι κινητοποιήσεις ήταν μεν οργισμένες αλλά το κλίμα παρέμεινε ειρηνικό.

Στη Νέα Υόρκη, διαδηλωτές με πανό και συνθήματα «Οι ζωές των μαύρων μετρούν» κατέβηκαν στην Τάιμς Σκουεάρ και μπλόκαραν αυτοκίνητα και ταξί κυκλοφορώντας ανάμεσά τους. Πεζοί διαδηλωτές κατέλαβαν επίσης για λίγη ώρα τη γέφυρα του Μπρούκλιν και τη γέφυρα του Μανχάταν.


Στην Ουάσινγκτον, τα πλακάτ με συνθήματα που στηλίτευαν τη «ρατσιστική τρομοκρατίας της αστυνομίας» εμφανίστηκαν σχεδόν αμέσως μπροστά από τον Λευκό Οίκο.

Στο Σικάγο, πολίτες έκαναν πορεία στην κεντρική Lake Shore Drive με πλακάτ «Δικαιοσύνη για τον Μάικλ Μπράουν» ενώ στο Σιάτλ διαδηλωτές κατέλαβαν κεντρικό δρόμο με καθιστική διαμαρτυρία.

Στη Βοστώνη, συγκεντρωμένοι διαδηλωτές τήρησαν σιγή 4,5 λεπτών στη μνήμη του Μάικλ Μπράουν, όπως είχε ζητήσει η οικογένειά του, πριν ξεκινήσουν πορεία στο κέντρο της πόλης.

Στο Λος Άντζελες, οι αντιδράσεις ξεκίνησαν στο Λέιμερτ Παρκ, περιοχή με κυρίως αφροαμερικανούς κατοίκους. Σε άλλο σημείο, δύο ξεχωριστές ομάδες μερικών δεκάδων διαδηλωτών προσπάθησαν να μπλοκάρουν την κίνηση σε αυτοκινητόδρομο υψηλής ταχύτητας, προκαλώντας μία σύντομη αναταραχή πριν τελικά αποχωρήσουν, χωρίς να τραυματιστεί κανείς.

tvxs