Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Άλλα λόγια να… αγαπιόμαστε (;) στο Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης


    Απέφυγαν τη συζήτηση σχετικά με την απόφαση του ΟΠΠΑΠ να παραχωρήσει την αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Κατερίνης για εκδήλωση της Χρυσής Αυγής, μια μέρα πριν την επέτειο του Πολυτεχνείου, οι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης, αρνούμενοι καταψηφίζοντας να γίνει θέμα η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ακύρωση της παραχώρησης...Μπορεί κατά την υπερψήφιση του προϋπολογισμού για το 2015 να βρέθηκαν αρκετοί που υπερθεμάτισαν με περισπούδαστες και βαρύνουσες εκφράσεις, ωστόσο δεν θέλησαν καν να επιχειρηματολογήσουν για τους λόγους που στηρίζουν την παραχώρηση από πλευράς ΟΠΠΑΠ δημοτικής αίθουσας σε ένα κόμμα που ελέγχεται από την ελληνική δικαιοσύνη ως εγκληματική οργάνωση.

Πολύ κουβέντα για ένα διεκπεραιωτικό θέμα δηλαδή, που μπορεί να είναι σημαντικό για τη λειτουργία του δήμου ωστόσο δεν παύει να οριοθετείται, περιορίζεται και περικόπτεται από κεντρική κυβέρνηση και ελεγκτικές αρχές μην αφήνοντας ιδιαίτερα περιθώρια πολιτικού σχεδιασμού και οραματισμού, και σιωπή για μια απόφαση που, το λιγότερο, προκαλεί το κοινό αίσθημα.

Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε δηλαδή, αλλά ποιοι με ποιους είναι ένα από τα ερωτήματα που προκύπτουν, γεννώντας γενικότερους συνειρμούς πολιτικών δεξαμενών και συγκοινωνούντων χώρων υπό το άρωμα εκλογών, κάτι που εξέφρασε και ο επικεφαλής του «Άλλου Δρόμου για το Δήμο Κατερίνης» Χρήστος Γιαννούλης. Το μόνο που αντέκρουσε ο πρόεδρος του Δ.Σ. Θανάσης Λιακόπουλος ήταν ότι το δημοτικό συμβούλιο δεν είναι αυτό που θα ακυρώσει απόφαση του ΟΠΠΑΠ για να λάβει την απάντηση ότι, «αποφεύγετε να δείτε την ουσία και να συζητήσετε ένα πολιτικό πρόβλημα και μένετε στον τύπο».

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, νωρίτερα είχε εγκριθεί ο προϋπολογισμός του Δήμου Κατερίνης, με τους ψήφους της συμπολίτευσης, ύψους 80 εκ. ευρώ και περιέχοντας «μια σειρά έργων που θα αλλάξουν την όψη της πόλης και θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των δημοτών», όπως εισηγήθηκε η αρμόδια αντιδήμαρχος Πόπη Τζουμέρκα-Μπατάλα. Η αντιπολίτευση έθεσε κάποια επί μέρους ερωτήματα και αντιπαράθεσε στα μειωμένα κονδύλια παρελθούσες δηλώσεις ότι η αυτοδιοίκηση δεν αντέχει άλλη περικοπή, του Σάββα Χιονίδη και του προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, με την παράταξη του οποίου εκλέχτηκε στην Εκτελεστική Επιτροπή και ο Δήμαρχος Κατερίνης.

Συγκεκριμένα, ο Μπάμπης Παπαδόπουλος χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ανέφικτο και στάθηκε στη μειωμένη ΚΑΠ, στο 1 εκ. ευρώ που προβλέπεται για τα σχολεία που λειτουργούν σε όλο το Δήμο, τις μόλις 21 χιλ. ευρώ επιχορήγηση για το «Βοήθεια στο Σπίτι». «Θα ψευτοζούμε με δόσεις. Να καλέσει η δημοτική αρχή τον λαό να βγει στους δρόμους απαιτώντας τα παρακρατημένα χρήματα και διεκδικώντας μειώσεις τελών. Εσείς όμως είστε διαχειριστές και όχι και τόσο καλοί».

Ο κ. Γιαννούλης από την πλευρά του χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «αυτοδιοικητική φάρσα, που ανταποκρίνεται στις εμμονές των άνωθεν που τον συντάσσουν και τον ελέγχουν, καθώς οι αρμόδιοι έχουν χάσει τη δυνατότητα να ορίζουν». Πρόσθεσε ότι ο συνδυασμός του αρνείται να το νομιμοποιήσει και στάθηκε σε 600 χιλ. ευρώ που προβλέπονταν για πρόσληψη εποχικού προσωπικού και κόπηκαν από το Παρατηρητήριο και στην έλλειψη πρόβλεψης για Σχολικούς Φύλακες - Δημοτικούς Αστυνομικούς, που θα προστάτευε έσοδα του δήμου και τα δικαιώματά τους.

Τέλος, ο Νίκος Μακρίδης επανέλαβε ότι η παράταξή του είναι αποκλεισμένη από συμπολίτευση-αξιωματική αντιπολίτευση από την Οικονομική Επιτροπή και ως εκ τούτου δεν έχει άμεση πρόσβαση στα λεπτομερή οικονομικά στοιχεία, σχολίασε ωστόσο ότι ο προϋπολογισμός «δεν θα βγει» και καταψήφισε.

Περνώντας τώρα στην πολυπρόσωπη ρητορική που εξάντλησε τα επιχειρήματα από πλευράς της μειοψηφίας, το χορό άνοιξε ο Αλέκος Γιουμίδης ξεκαθαρίζοντας «άλλο το εφικτό και άλλο το επιθυμητό. Αυτόν τον προϋπολογισμό έχουμε», τονίζοντας ότι ο δήμος δεν χρωστά. Ο πρόεδρος του ΟΠΠΑΠ Μάκης Παπαδημητρίου χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ρεαλιστικό και αναπτυξιακό, με 25 εκ. ευρώ αναπτυξιακά κονδύλια. «Ο Δήμος Κατερίνης είναι πρωτοπόρος στην παιδεία και τον πολιτισμό, κατασκευάζοντας σχολεία και θέατρο».

Στη συνέχεια ο Θόδωρος Παυλίδης πήρε τη σκυτάλη λέγοντας, «ζούμε σε μια ιδιωτική, προσγειωμένη και λιτή εποχή κρίσης», παραθέτοντας τον Πλάτωνα περί «επιδιώξεων που είναι αποτελεσματικές ανάλογα με τις δυνατότητες του καθενός και σημειώνοντας ότι η επιτυχία του δήμου δεν είναι λόγω τύχης, ούτε δεδομένη. «Ο δήμος μπορεί να ανταγωνιστεί, να διεκδικήσει και ισορροπεί με σεβασμό στο περιβάλλον, την ιστορία, τον άνθρωπο, με όραμα και συνέχεια, με προοπτική ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Δεν χρειάζεται στείρα κριτική αλλά γόνιμη συνεργασία».

Ο εντεταλμένος σύμβουλος Δημήτρης Ντούρος απάντησε στην αντιπολίτευση ότι ο προϋπολογισμός είναι ρεαλιστικός, καλύπτει όλο το φάσμα των αναγκών του δήμου και «καλούμαστε όλοι να βοηθήσουμε, ειδικά στο ΣΕΣ 2014-2020(Σύµφωνο Εταιρικής Σχέσης)». Τέλος, ο κ. Λιακόπουλος έδωσε συγχαρητήρια για τη δύσκολη και επίπονη εργασία σύνταξης του προϋπολογισμού και πρόσθεσε «όλοι επιθυμούν να αυξηθούν τα κονδύλια για την τοπική αυτοδιοίκηση. Αν θέλετε να γίνει και μια ειδική συνεδρίαση για αυτό το θέμα».

Αλέξανδρος Σωματαρίδης