Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Σταθερό προβάδισμα 7,5 μονάδων για ΣΥΡΙΖΑ




Καθαρό προβάδισμα 7,5 μονάδων διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.



Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται πρώτο κόμμα με ποσοστό 27,5%, η ΝΔ ακολουθεί με 20%, ενώ η αναποφάσιστη ψήφος βρίσκεται σταθερά στο 17%. Τα αποτελέσματα είναι αμετάβλητα σε σχέση με την έρευνα Οκτωβρίου.

Μάχη για την τρίτη θέση δίνουν η Χρυσή Αυγή και Το Ποτάμι, με την ΧΑ να έχει βραχεία κεφαλή με 6,5% έναντι 6% του Ποταμιού. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,5% ενώ Ελιά (3,5%) και Ανεξάρτητοι Έλληνες (3%) βρίσκονται στο όριο εισόδου στη Βουλή. Εκτός κοινοβουλίου μένουν ΔΗΜΑΡ (1%) και ΑΝΤΑΡΣΥΑ (1,5%).





Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ο Αλέξης Τσίπρας καταγράφει προβάδισμα 1 μονάδας έναντι του Αντώνη Σαμαρά.

Ειδικότερα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 21%, ο πρωθυπουργός το 20%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας 16%, ο Φώτης Κουβέλης 15,5% ο Πάνος Καμμένος 10,5%, ο Ευάγγελος Βενιζέλος 8,5% και ο Νίκος Μιχαλολιάκος 4%.

Το 46% ζητεί εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, ενώ το ίδιο ποσοστό ζητεί πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και εκλογή από την επόμενη Βουλή.

Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα το 64,5% εκτιμά πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη λήψη νέων μέτρων στους «επόμενους μήνες», ενώ το 59% πιστεύει πως κυβέρνηση τελικά θα υποχωρήσει στις διαφωνίες.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, το 63% των ερωτηθέντων κρίνει πως δεν μπορεί «να κυβερνήσει αποτελεσματικά», ενώ το 24% δηλώνει αισιόδοξο για τις κυβερνητικές ικανότητες του κόμματος.

Απαισιοδοξία επικρατεί και για την κατάσταση της οικονομίας. Το 34,5% εκτιμά πως η κατάσταση θα είναι σίγουρα χειρότερη, ενώ το 20,5% μάλλον χειρότερη.

left.gr/