Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Βούρος στο δρόμο που άνοιξε ο Λοβέρδος με την εθελοντική απλήρωτη εργασία



ΣΥΡΙΖΑ: Ο Βούρος στο δρόμο που άνοιξε ο Λοβέρδος με την εθελοντική απλήρωτη εργασία





0

18 November 2014 - 1:21 pm



Ανακοίνωση εξέδωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Α΄ και Β Θεσσαλονίκης και η Γραμματεία Τέχνης και Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης που αφορά την πρόσκληση του διευθυντή του ΚΘΒΕ, Γιάννη Βούρου, για παροχή δωρεάν εργασίας προκειμένου να καλύψει τις λειτουργικές ανάγκες του θεάτρου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

"Ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε προ ημερών ότι θα προσλάβει “εθελοντές” αδιόριστους καθηγητές για να καλύψει τα κενά της εκπαίδευσης που δημιούργησε η κυβέρνησή του και η λαίλαπα του μνημονιακού οδοστρωτήρα. Το τυράκι στη φάκα θα είναι τα μόρια που θα χαρίσει σε όσους καθηγητές ανταποκριθούν στο κάλεσμά του, προκειμένου να εξαργυρωθούν στην οψέποτε μελλοντική προκήρυξη.

Πρώτος μαθητής και επίδοξος αρνητής εργασιακών δικαιωμάτων, ένας άνθρωπος από το χώρο του πολιτισμού, ο διευθυντής του ΚΘΒΕ κ. Γιάννης Βούρος. Αυτή τη φορά, η κατεδάφιση του δικαιώματος στην εργασία έρχεται από το θέατρο, από τη Θεσσαλονίκη, από το ΚΘΒΕ που χρόνια τώρα διδάσκει στους πολίτες ήθος, πολιτισμό, δημοκρατία, δικαιώματα. Απευθύνει ανερυθρίαστα ο κ. Βούρος πρόσκληση ενδιαφέροντος για παροχή δωρεάν εργασίας προκειμένου να καλύψει τις λειτουργικές ανάγκες του θεάτρου. Δηλαδή, ένας δημόσιοςπολιτιστικός οργανισμός, αντί να απευθυνθεί στην πολιτεία και να διεκδικήσει με κάθε τρόπο να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, αξιώνει άμισθη εθελοντική εργασία, συνοδευόμενη μάλιστα από εξευτελιστικούς όρους (π.χ. ο εθελοντής υποχρεούται κατά τη διάρκεια της απασχόλησής του να αποδεχθεί την «ένδυση χορηγικού διαφημιστικού αξεσουάρ», ενώ η ανταμοιβή του θα είναι κατά τα “μόρια” του κ. Λοβέρδου, δωρεάν εισιτήρια για κάποιες παραστάσεις!)

Το έργο γνωστό και χιλιοπαιγμένο. Σήμερα οι εθελοντές για δευτερεύουσες εργασίες, αύριο οι τεχνικοί, μεθαύριο όλοι οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό, ώστε να αποσπάσουν την εύνοια της εξουσίας για μελλοντικό διορισμό. Έτσι το ΚΘΒΕ, αντί να “παιδεύει” την κοινωνία στον πολιτισμό, διαπαιδαγωγεί τους πολίτες να προσαρμόζονται στη νέα πραγματικότητα, όπου η εργασία δεν θα είναι δικαίωμα και τρόπος ανάπτυξης της προσωπικότητας, αλλά παροχή υπηρεσιών χωρίς αμοιβή, και όπου εθελοντισμός δεν θα σημαίνει αλληλεγγύη, αλλάστέρηση κοινωνικών δικαιωμάτων.

Η Θεσσαλονίκη δεν θα ανεχτεί να γίνει η κερκόπορτα από όπου θα περάσει η απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία στο χώρο του πολιτισμού. Οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό δεν θα γίνουν οι επαίτες των μνημονιακών πολιτικών. Η Θεσσαλονίκη δεν σηκώνει μιμητές του κ. Λοβέρδου. O δρόμος που εγκαινιάζει ο κ. Βούρος είναι καταστροφικός και για το θέατρο και για την πόλη, και για τον πολιτισμό γενικότερα. Τον καλούμε άμεσα να “κατεβάσει” την επαίσχυντη προκήρυξη από την ιστοσελίδα του ΚΘΒΕ, για την οποία άλλωστε δεν υπάρχει καμία απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου, ούτε προηγήθηκε κάποια νομιμοποιημένη διαδικασία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι θα αντισταθεί με κάθε τρόπο στην αυθαιρεσία και το θράσος εκείνων που θέλουν να επανέλθουν μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας στον τομέα του πολιτισμού. Είναι βέβαιο πως στο πλευρό του θα βρεθούν όλοι οι άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού. Και μαζί του οι φορείς της πόλης, οι εργαζόμενοι, ο κάθε πολίτης που βλέπει να του κλέβουν το δικαίωμα στην εργασία, στην αξιοπρέπεια, στη ζωή.

Αυτή η “παράσταση” δεν πρέπει να γίνει και δεν θα γίνει."