Ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ μιλά για τις επαφές στο Σίτι
Λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψή του στο Σίτι (από κοινού με τον Γ. Σταθάκη) ο Ι.Μηλιός μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» τονίζει ότι οι εκεί συναντήσεις εντάσσονται στο στάδιο της προετοιμασίας «για την ανάληψη της εξουσίας». Παράλληλα απορρίπτει τη λενινιστική λογική της συνεργασίας «ακόμη και με τον Διάβολο», όμως αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τις επιλογές του κόμματός του ως προς το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Θεωρείτε ότι η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Αλ. Τσίπρα είναι τόσο δεδομένες όσο τις εμφανίζουν πολλοί σύντροφοί σας;
«Στην Αριστερά ποτέ δεν μας χαρίστηκε τίποτα. Εξάλλου, στην πολιτική ποτέ και τίποτα δεν είναι δεδομένο. Ο δρόμος για τη δημιουργία της πρώτης κυβέρνησης Αριστεράς στην Ελλάδα δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Γνωρίζουμε πως το σύστημα θα κάνει τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να διακόψει τον δρόμο για μια αλλαγή της κυβέρνησης και τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται όμως πως τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει το μεγάλο λαϊκό ρεύμα που έχει δημιουργηθεί, από κανέναν δεν μπορεί να ανακοπεί το παλλαϊκό αίτημα για την κατάργηση των μνημονιακών πολιτικών της λιτότητας αλλά και την αποκαθήλωση από τις κυβερνητικές καρέκλες του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου. Από τη δική μας πλευρά, δεν χωρά πάντως κανένας εφησυχασμός».
Ο σκοπός της εκλογικής νίκης αγιάζει τα μέσα (σε επίπεδο τακτικής ή και στρατηγικής);
«Αντιλαμβάνομαι τι υπονοείτε, αν και δεν με ρωτάτε ευθέως... Θα σας απαντήσω όμως: Κατ' αρχήν δεν είμαι οπαδός της άποψης πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτοσκοπός. Είναι το μέσο για να στηριχθούν οι αγώνες και τα συμφέροντα των πολλών, που σήμερα δοκιμάζονται. Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί, γιατί μιλάμε για τη σωτηρία της κοινωνικής πλειοψηφίας και όχι για ένα επιτραπέζιο παιχνίδι και ποιος θα το κερδίσει. Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιμετωπίζουμε την επόμενη μέρα ως συνέχεια της παρούσας. Δεν έχουμε ανάγκη να χαϊδέψουμε αφτιά. Πολύ δε περισσότερο όταν αναφερόμαστε στους παράγοντες της διαπλοκής. Δεν παίζουμε με το αύριο του εργαζομένου, γιατί αν του πούμε ψέματα, την επομένη θα τον βρούμε απέναντί μας. Η Αριστερά θα είναι πάντα στην ίδια όχθη με τον λαό. Αν κάποιος, παρ' όλα αυτά, νομίζει ότι μπορεί να παίζει, επικαλούμενος την απόλυτη ανάγκη για την εξουσία, δεν ανήκει στη σύγχρονη Αριστερά αλλά στους λαϊκιστές του παρελθόντος».
Θα βάζατε όρια στη διεύρυνση στην οποία φαίνεται ότι επιμένει ο Αλ. Τσίπρας προς τους χώρους της Σοσιαλδημοκρατίας ή της Κεντροαριστεράς;
«Ξεχάστε τη συνεργασία με οποιαδήποτε νεοφιλελεύθερη πολιτική δύναμη. Ο στόχος μας είναι η ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Κανείς φυσικά δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το σκηνικό της επόμενης ημέρας των εκλογών. Ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει, και αυτό θα συνεχίσει να κάνει ακόμη και αν έχουμε αυτοδυναμία, για την ενότητα και τη συνεργασία όλων των δυνάμεων της Αριστεράς. Μνημονιακή πολιτική και ΣΥΡΙΖΑ δεν συνδυάζονται. Κάθε απόκλιση από τους βασικούς άξονες του προγράμματός μας θα σπείρει απογοήτευση στον κόσμο που μας στηρίζει, θα ρίξει το καράβι του ΣΥΡΙΖΑ στα βράχια».
Αυτοδυναμία ή κυβερνητική συνεργασία; Κατά πολλούς η δεύτερη εκδοχή προσφέρει και ένα βολικό άλλοθι για την ευελιξία της πολιτικής που θα ακολουθούσε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλ. Μητρόπουλος προσφάτως έθεσε το ζήτημα με τρόπο που προκάλεσε συζητήσεις.
«Η αυτοδυναμία είναι το ισχυρό όπλο μιας αριστερής κυβέρνησης απέναντι στην ολιγαρχία και στους δανειστές. Δεν είμαι οπαδός της "λενινιστικής" άποψης "θα συμμαχήσω ακόμη και με τον Διάβολο για να γίνουμε κυβέρνηση". Αλλο επανάσταση, άλλο εκλογές. Οι δεσμεύσεις μας θα συνυπογραφούν με τον λαό. Αυτός είναι και ο μοναδικός μας κριτής. Τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές».
Εχετε αναφερθεί με αρκετά τεχνοκρατικά στοιχεία στις δυνατότητες απομείωσης του χρέους με παρεμβάσεις της ΕΚΤ κ.τ.λ. Μήπως τελικά ο στόχος του «κουρέματος» για το οποίο συνεχίζει να μιλάει το κόμμα σας είναι ένας πολιτικά επικίνδυνος μαξιμαλισμός; Τις προηγούμενες ημέρες και ο Μάριο Ντράγκι αρνήθηκε την αναγκαιότητα των παρεμβάσεων για το ελληνικό χρέος.
«Η απομείωση του δημόσιου χρέους έχει συμβεί παγκοσμίως πάνω από 75 φορές μεταξύ 1975-2012. Η κρίση χρέους δεν είναι ελληνική υπόθεση. Σήμερα ο αδύνατος κρίκος είναι η Ιταλία με 2,1 τρισ. ευρώ χρέος (133% του ΑΕΠ της χώρας). Δεν μπορεί να υπάρξει κατάργηση της λιτότητας αν δεν υπάρξει μείωση του χρέους. Για την Ελλάδα πάγια θέση μας είναι: διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και αποπληρωμή του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης. Το ελληνικό χρέος αποτελεί μόλις το 3% του συνολικού ευρωπαϊκού χρέους. Στις μεγάλες χώρες, μια σημαντική διαγραφή της ονομαστικής αξίας των κρατικών χρεογράφων θα αφήσει εκτεθειμένο τον τραπεζικό τομέα και τα ασφαλιστικά ταμεία. Εδώ απαιτείται να επιβληθεί ένας ριζικά διαφορετικός ρόλος στην ΕΚΤ, ώστε να αναλάβει αυτή το κόστος της εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους των ευρωπαϊκών χωρών για έναν ορίζοντα δεκαετιών. Ευρώπη με διαλυμένες κοινωνίες θα τινάξει στον αέρα τους ίδιους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Μια πρόταση σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε ήδη καταθέσει με τους συναδέλφους Σπύρο Λαπατσιώρα και Δημήτρη Σωτηρόπουλο».
Τι έχει να συζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με το Σίτι; Αύριο θα συμμετάσχετε σε μια κλειστή συνάντηση με τραπεζίτες στο Λονδίνο.
«Δεν είναι η πρώτη φορά που εγχώριοι ή διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί ζητούν να ενημερωθούν από πρώτο χέρι για το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που μπορώ να σας αποκαλύψω είναι πως το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει βροχή από προτάσεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ για τέτοιες συναντήσεις. Υπάρχει όμως μία μεγάλη διαφορά με την κυβέρνηση που προσπαθεί να εκμεταλλευθεί επικοινωνιακά το γεγονός: εμείς δεν είμαστε οι yes men της Ευρώπης και των δανειστών. Πάμε να εκθέσουμε τις θέσεις μας, να διακρίνουμε προθέσεις και να παρέμβουμε στα διεθνή φόρα. Προετοιμαζόμαστε σοβαρά για την ανάληψη της εξουσίας».
Συμφωνείτε με το σκεπτικό να προταθεί ένας Πρόεδρος από την κεντροδεξιά παράταξη, εφόσον επωμισθεί το κόμμα σας το θεσμικό αυτό χρέος;
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παίζει με τους θεσμούς. Πολύ δε περισσότερο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εμείς ζητήσαμε εκλογές και αμέσως μετά συμφωνία για Πρόεδρο. Αλλωστε γνωρίζετε τα όρια που έχει ένας Πρόεδρος Δημοκρατίας. Είναι μια πρόταση καθαρή. Η κυβέρνηση σήμερα δεν έχει τη λαϊκή πλειοψηφία. Είναι υπό διάλυση. Δεν μπορούμε να συζητήσουμε για Πρόεδρο Δημοκρατίας προτού διεξαχθούν εκλογές».
http://www.tovima.gr/ Κωβαίος Αγγελος