Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Φοιτητές κατέλαβαν το Μπέρκλεϊ: "Υπερασπιζόμαστε το ανοιχτό δημόσιο Πανεπιστήμιο" (Video)




Υπό κατάληψη τελεί, από την προηγούμενη Τετάρτη, το κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια "Μπέρκλεϊ", από εκατοντάδες φοιτητές που αντιδρούν δυναμικά στις αναπάντεχες αυξήσεις διδάκτρων, που αναμένεται να εγκριθούν από το Διοικητικό Πανεπιστήμιο του ακαδημαϊκού ιδρύματος, την Πέμπτη.
Αν οι αυξήσεις εγκριθούν, τα δίδακτρα θα ανεβαίνουν κατά περίπου 5% για κάθε ένα από τα επόμενα πέντε χρόνια, φτάνοντας συνολικά το 27.6%. Όπως επισημαίνουν οι New York Times, το πλάνο ορίζει ότι τα δίδακτρα των προπτυχιακών σπουδών, για τους κατοίκους της Καλιφόρνια, από 12.192 δολάρια το χρόνο, θα φτάσουν τα 15.560, μέσα στο 2019-2020.

Για τους φοιτητές που δεν είναι κάτοικοι της Καλιφόρνια και που τώρα πληρώνουν περισσότερα από 35.000 δολάρια σε δίδακτρα, το κόστος φοίτησης θα φτάσει τα 45.000 δολάρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτά τα ποσά δεν περιλαμβάνουν τη σίτιση και τη στέγαση των φοιτητών, που αυτή τη στιγμή, κοστίζουν περίπου 14.000 δολάρια, για όλους τους φοιτητές.

"Εμείς οι φοιτητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Μπέρκλεϊ και μέλη της πανεπιστημιακής του κοινότητας", δηλώνουν οι διαμαρτυρόμενοι καταληψίες σε ανακοίνωσή τους, "συγκεντρωθήκαμε την Τετάρτη 19 Νοέμβρη στο Wheeler Hall σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Αντιτασσόμαστε στις προθέσεις των αρμόδιων αρχών του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια να αυξήσουν τα δίδακτρα", τονίζουν, "παρά τις αντιδράσεις από ομάδες φοιτητών και πανεπιστημιακών σε όλη την πολιτεία".




Μέσω μιας δημοκρατικής, συνελευσιακής διαδικασίας, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες ψήφισαν για την επικύρωση των παρακάτω αιτημάτων:
"Καμία αύξηση στα δίδακτρα"

"Πλήρης διαφάνεια στον προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια υπό το νομοσχέδιο 94 της Καλιφόρνια και απόσυρση όλων των κατγοριών ενάντια στον Τζέφ Νόβεν, που συνελήφθη στις 19 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια της συνάντησης των αρμόδιων της εκπαίδευσης με ψευδείς κατηγορίες", είναι τα βασικά αιτήματα των καταληψιών φοιτητών του Μπέρκλεϊ.

Όπως σημειώνουν οι διαμαρτυρόμενοι στην ανακοίνωσή τους, "παρόλο που αυτό το κίνημα ξεκίνησε με τη λογική μιας κατάληψης, εμείς που οργανώσαμε αυτό το χώρο σαν μια συμβολική ανάκτηση της ανώτατης εκπαίδευσης, το ονομάζουμε Wheeler Commons [σ.μ. από το κτήριο Wheeler Hall]. Με την επίγνωση ότι βρισκόμαστε σε εδάφη των [Ινδιάνων] Ohlone και με την πεποίθηση ότι το πανεπιστήμιο πρέπει να είναι ανοιχτό και να ανήκει σε όλους, δεν διακόπτουμε τις τάξεις. Υπερασπιζόμαστε το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο", υπογραμμίζουν και εξηγούν: Οικονομικά προσιτή, προσβάσιμη, δημόσια εκπαίδευση. Συνεπώς, σκοπεύουμε η παράσταση αλληλεγγύης μας να προκαλέσει έναν ειλικρινή διάλογο μεταξύ των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, τις αρμόδιες αρχές και την πολιτεία.

Αναγνωρίζοντας την προσοχή που έχει λάβει το κίνημά μας από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης", επισημαίνουν "και επιθυμώντας να διατηρήσουμε το διάλογο και τη διαφάνεια, η Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Wheeler Hall στις 3 μ.μ. την Πέμπτη 20 Νοέμβρη ενέκρινε τη δημιουργία μιας ανοιχτής και δημοκρατικής Επικοινωνιακής Συνέλευσης για να βελτιστοποιήσει την εξωτερική επικοινωνία".
Οργασμός δραστηριοτήτων στο κατειλημμένο Μπέρκλεϊ

Αυτή τη στιγμή το Wheeler Hall σφύζει από δραστηριότητες: Φοιτητές συμμετέχουν σε συζητήσεις, μοιράζονται ιστορίες, ασχολούνται με συγκεκριμένα θέματα της εκστρατείας μέσω ομάδων εργασίας, κάνουν συνελεύσεις για τις κινητοποιήσεις, δημιουργούν τέχνη, τρώνε, καθαρίζουν, κάνουν τις εργασίες τους κλπ. Μια αποχή έχει προγραμματιστεί για το μεσημέρι της Δευτέρας 24 Νοέμβρη σε συνδυασμό με άλλα τμήματα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

Πηγή φωτογραφιών: sfgate.com







   
Καλυβιώτου Μαρία,  http://www.avgi.gr/