Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Το Μνημόνιο μετατρέπει έναν υγρότοπο σε παραθεριστικό οικισμό στην Πιερία!





Θυσία στο βωμό του Μνημονίου και του ιδιωτικού κέρδους τοπικών παραγόντων γίνεται ο υγρότοπος στον Κορινό Πιερίας στην θέση του οποίου το ΥΠΕΚΑ ενέκρινε την ανέγερση ενός παραθεριστικού οικισμού 6.500 κατοίκων.

Αφού το ΥΠΕΚΑ κατάφερε με τρομερές μεθοδεύσεις να καταργήσει το καθεστώς προστασίας του, πρόκειται για περιοχή Natura και για ένα καταφύγιο άγριας ζωής όπου απαγορεύεται ρητά από τις ευρωπαϊκές συνθήκες η δόμηση, ενέκρινε το χτίσιμο 4.000 στρεμμάτων.

Η υπόθεση της καταπάτησης του υγρότοπου ξεκινά από τα μέσα της δεκαετίας του `90 όπου μέσω πιέσεων τοπικών παραγόντων εγκρίνεται η πολεοδομική μελέτη για τη δημιουργία του οικισμού Ολυμπιάδα παρά το γεγονός ότι το 59% της έκτασης βρίσκεται σε περιοχή Natura και στο καταφύγιο άγριας ζωής.

Το 2011 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο φορέας διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα - Αλυκής Κίτρους σταματούν τις παράνομες διανοίξεις δρόμων στον υγρότοπο. Να σημειωθεί ότι η Διεύθυνση Δασών Πιερίας εμφάνιζε στα έγγραφά της την υγροτοπική έκταση ως αγροτική, εξέλιξη που βοήθησε στην καταπάτηση του υγρότοπου.

Το καλοκαίρι ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ν. Ταγαράς αποχαρακτηρίζει τα 4.000 στρέμματα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ζητά όπως είναι φυσικό εξηγήσεις. Να αναφερθεί ότι το Δημόσιο προωθεί την οικοδόμηση σε έναν περιοδικά καταβλυζόμενο βάλτο με προφανή τα περιβαλλοντικά προβλήματα, γεγονός το οποίο αναγνωρίζεται και στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων που υπεγράφη την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην «Δημοκρατία» δεν υπάρχουν όμως αδιέξοδα. Το ΥΠΕΚΑ εξαίρεσε το 1/3 από την ζώνη προστασίας της ορνιθοπανίδας που θα γίνει τσιμέντο με τεχνικά έργα όπως κατασκευή τάφρων, αναχώματα, φύτευση εξοχικών φυτών και ασφαλτοστρώσεις και αυτό φυσικά για μην πλημμυρίζει τον χειμώνα ο οικισμός!!

Ο κίνδυνος ένας ακόμη περιβαλλοντικός θησαυρός και η μοναδική παρθένα περιοχή της Πιερίας να χαθεί οριστικά είναι πλέον πολύ μεγάλος και αυτό χάριν κάποιων τοπικών παραγόντων που καταργώντας κάθε περιβαλλοντική ευαισθησία αδιαφορώντας παράλληλα για τα προβλήματα που θα προκύψουν το χειμώνα για τους ίδιους τους παραθεριστές, θα μετατρέψουν ένα πολύτιμο υγρότοπο σε τουριστική μπιζνα. Η μοναδική ελπίδα να αντιστραφεί η κατάσταση αυτή είναι η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα διαπιστώσει τις προφανείς περιβαλλοντικές παραβιάσεις και αυθαιρεσίες.

http://alterthess.gr/