Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

H όχι και τόσο μυστική «επιχείρηση Φορτσάκης». Του Σ. Κούλογλου


Tvxs Σχόλιο


Έχει γίνει εδώ και καιρό φανερό, ότι ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών βρίσκεται σε αποστολή. Πριν από 3 εβδομάδες περίπου, στις 20 Οκτωβρίου, κατηγόρησε αιφνιδιαστικά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για «πολιτειακή ανωμαλία, βία και αντισυνταγματική συμπεριφορά». Μόνο επί χούντας είχαμε παρόμοια φαινόμενα, των διάφορων «πρυτάνεων των τανκς» να ταυτίζονται με την εξουσία. Στα 40 χρόνια μεταπολίτευσης όλες οι πρυτανικές αρχές, με όλες τις αδυναμίες τους, έδειχναν να σέβονται το κοινοβουλευτικό πολίτευμα και επεδίωκαν να διατηρούν καλές σχέσεις με την όποια αξιωματική αντιπολίτευση, στην προσπάθεια διοίκησης των ΑΕΙ.
Την 1η Νοεμβρίου, δέκα μέρες μετά τις χωρίς προηγούμενο δηλώσεις του, ο κ. Φορτσάκης δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από έναν άλλο, επίσης όχι και τόσο φανατικό υπερασπιστή, των κοινοβουλευτικών θεσμών: ο κ. Σαμαράς του έδωσε τα συγχαρητήρια του για την επιτυχημένη διεξαγωγή της συνεδρίασης της Συγκλήτου, στην οποία είχαν παρέμβει διαμαρτυρόμενοι φοιτητές. Ήταν επίσης η πρώτη φορά στην ιστορία, που Πρύτανης Πανεπιστημίου δέχεται συγχαρητήρια από τον Πρωθυπουργό της χώρας για διεξαγωγή συνεδρίασης!

Δεν είναι τυχαίο ότι χθες, σχεδόν 15 μέρες μετά το συγχαρητήριο τηλεφώνημα, ο κ. Φορτσάκης έκλεισε το Πανεπιστήμιο χωρίς να το έχει ανακοινώσει από πριν, όπως είχε κάνει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Το αποτέλεσμα ήταν να βρεθούν μπροστά στα ΜΑΤ πτυχιούχοι που πήγαιναν για ορκωμοσία,για να ακολουθήσουν ξυλοδαρμοί και τραυματίες. Λίγες ώρες αργότερα οι διαδηλωτές έξω από το Πολυτεχνείο δέχονταν μια αναίτια και πρωτοφανή σε βιαιότητα επίθεση των ΜΑΤ.
«Έχοντας συμπληρώσει 30 χρόνια στο ρεπορτάζ αυτού του είδους, πρώτη φορά είδα τη βίαιη διάλυση μιας ειρηνικής πορείας να μετατρέπεται σε τέτοιο απροκάλυπτο "γλέντι"», γράφει ο Τάσος Κωστόπουλος.

Είναι προφανές ότι τα ΜΑΤ του κ. Κικίλια, ο οποίος έγινε υπουργός με μοναδικό προσόν την τυφλή υποταγή στα κελεύσματα Σαμαρά, είχαν εντολή να χτυπήσουν τόσο πολύ, ώστε να προκαλέσουν βίαιες και ακραίες αντιδράσεις. Και την ίδια ώρα στη Βουλή, οι βουλευτές της ΝΔ κατηγορούσαν τους «τρομοκράτες» φοιτητές και τον ΣΥΡΙΖΑ που υποθάλπει την τρομοκρατία. Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια;

Ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου και με όχημα τους Φορτσάκηδες, είναι σε εξέλιξη μια προσπάθεια αλλαγής της πολιτικής ατζέντας. Και θέλει προσοχή: όπως το σίριαλ Αμφίπολη χρησιμοποιεί τον εθνικό αυτοματισμό, η επιχείρηση Φορτσάκη απευθύνεται στον κοινωνικό. Οι πολίτες είναι - και σωστά - οργισμένοι με τα καψίματα και τους βανδαλισμούς των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που κατά καιρούς σημειώνονται στις επετείους της εξέγερσης από τους «γνωστούς άγνωστους» και τους ηλίθιους που τους ακολουθούν στο όνομα της αριστεράς ή του αναρχισμού. Είναι επίσης αντίθετοι με την παρεμπόδιση των μαθημάτων στα Πανεπιστήμια και δεν συνειδητοποιούν ότι τα αίτια για την κρίση των ΑΕΙ δεν είναι οι 40 φοιτητές που μπαίνουν απρόσκλητοι στη Σύγκλητο, αλλά η διάλυση της παιδείας λόγω των περικοπών από τα μνημόνια και των μαυρογιαλούρων που φορτώνουν τα Πανεπιστήμια με τέτοιο αριθμό φοιτητών που δεν μπορούν να υποδεχθούν.

Ο Άδωνις χωρίς μαλλιά, ο «ήρωας» όπως ο πραγματικός Άδωνις Γεωργιάδης αποκάλεσε τον κ. Φορτσάκη, συμβολίζει τον «νόμο και την τάξη» και χρησιμοποιείται από μια αδίστακτη κυβέρνηση που, με όλα τα μέσα, επιδιώκει να παραμείνει στην εξουσία. Θεωρούν ότι τα ΑΕΙ και η επέτειος του Πολυτεχνείου αποτελούν την κατάλληλη ευκαιρία για αυτό και στήνουν εδώ και καιρό την προβοκάτσια. Η αριστερά και όσοι προοδευτικοί άνθρωποι θέλουν να αλλάξει πορεία η χώρα, δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα.

* Γελοιογραφία του Γιάννη Ιωάννου από yannis-ioannou.com
TVXS