Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Βρετανικό «τοίχος» κατά ευρωπαίων μεταναστών

Στα άκρα

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε πως επιδίωξή του είναι ο περιορισμός του μεταναστευτικού ρεύματος προς τη χώρα του από την ηπειρωτική ευρώπη και για αυτό θα ζητήσει αλλαγή στις ιδρυτικές συνθήκες της ΕΕ. Υπενθυμίζεται πως το ζήτημα της ελεύθερης μετακίνησης των ευρωπαίων πολιτών αποτελεί για τη Γερμανία την «κόκκινη γραμμή» με την Άνγκελα Μέρκελ να φέρεται έτοιμη να φτάσει στα άκρα την αντιπαράθεση με το Λονδίνο με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως αν επιμείνει σε αναθεώρηση των ιδρυτικών συνθηκών τότε η καγκελάριος της Γερμανίας δεν αποκλείεται ακόμη και να σταματήσει τις προσπάθειες για μη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Ο Κάμερον παρουσίασε ένα λεπτομερές σχέδιο για τον περιορισμό της πρόσβασης μεταναστών από την ΕΕ, αλλά και της μείωσης των κοινωνικών προς τους μετανάστες, ενώ έχει ήδη ανακοινώσει πως εφόσον επανεκλεγεί θα επαναδιαπραγματευτεί τις σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ. Παράλληλα έχει δεσμευτεί για τη διοργάνωση ενός δημοψηφίσματος για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.

Υπό την πίεση των αντιευρωπαϊστών του UKIP αλλά και στο εσωτερικό του κόμματός του, ο Κάμερον παρουσίασε ένα σχέδιο το οποίο προβλέπει προθεσμία τεσσάρων ετών πριν οι μετανάστες αποκτήσουν πρόσβαση σε ορισμένα προνόμια, όπως εκπτώσεις φόρου ή προγράμματα κοινωνικής στέγασης. Επίσης σε περίπτωση που ένας μετανάστης δεν έχει βρει δουλειά μέσα σε έξι μήνες θα πρέπει να εγκαταλείπει τη χώρα.
tvxs