Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2014

Τέλος ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ μετά τη... «φασιστοποίηση»


ΤΟΝ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΕ ΔΗΜΟΣΙΩΣ ΤΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΣε παραίτηση εξωθήθηκε ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Τζιφόπουλος ύστερα από τις θλιβερές δηλώσεις του για ανάγκη «φασιστοποίησης» όσων κατέχουν θέσεις εξουσίας.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, «ο Πρύτανης του Α.Π.Θ., Καθηγητής Περικλής Μήτκας, έκανε δεκτή την παραίτηση του Αναπληρωτή Πρύτανη, Καθηγητή Ιωάννη Τζιφόπουλου».
Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι «οι δηλώσεις του κ. Τζιφόπουλου, όπως παρουσιάστηκαν σήμερα στα Μ.Μ.Ε., δεν εκφράζουν, σε καμία περίπτωση, τις θέσεις και τις απόψεις της Πρυτανείας του Α.Π.Θ.».

Νωρίτερα, ο κ. Τζιφόπουλος, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό κανάλι της Πιερίας και αναφερόμενος στην κρίση στα ΑΕΙ είχε πεί τα εξής απίστευτα:

«Φοβάμαι ότι πρέπει να φασιστοποιηθούμε όσοι είμαστε σε θέση εξουσίας αλλιώς δεν καταλαβαίνει ο Έλληνας. Εάν παραφέρεσαι να τρως μια σφαλιάρα για να συμμαζεύεσαι, όπως γίνεται στη Γερμανία, στον Καναδά, την Αυστραλία, σε όλες τις σοβαρές χώρες του κόσμου. Δεν μπορούμε να ψηφίζουμε νόμους και να μην τους τηρούμε».

Εντονη και άμεση ήταν η αντίδραση του συλλόγου των φοιτητών του τμήματος Φιλολογίας, που κατηγόρησε τον κ. Τζιφόπουλο ότι:

«Οι τελευταίες πρωτοφανέρωτες εξελίξεις αναδεικνύουν ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια στο σύνολό τους διοικούνται σήμερα από τις πιο αυταρχικές πρυτανείες μεταπολιτευτικά. Ανήμπορος ν' αντεπεξέλθει ως πρόεδρος του τμήματος φιλολογίας στις πιέσεις του φοιτητικού συλλόγου, κατέληγε ευθυνόφοβα σε μια μόνιμη απειλή παραίτησης από τα καθήκοντά του.

Εμείς να τους θυμίσουμε τη ρήση του Τζον Λοκ, του κυριότερου αντιπροσώπου του αγγλικού εμπειρισμού, ότι «οι γνώσεις αξίζουν όταν τις κατέχουν άνθρωποι με σωστή συμπεριφορά».

Από την πλευρά της η Δημοκρατική Πανεπιστημιακή Κίνηση ΑΕΙκαταδίκασε τις θέσεις που διατύπωσε ο κ.Τζιφόπουλος και κάλεσε «το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας να καταδικάσει τέτοιες απόψεις και τις πρακτικές που απορρέουν από αυτές».

Με βάση τον νέο νόμο οι αντιπρυτάνεις ορίζονται από τον Πρύτανη και ο αντικαταστάτης του κ. Τζιφόπουλου αναμένεται να οριστεί εντός των επόμενων ημερών.