Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Φλέγονται οι HΠA μετά την αθώωση αστυνομικού

ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΟΝΟ 18ΧΡΟΝΟΥ ΑΦΡΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ
Βίαια επεισόδια με βανδαλισμούς, φωτιές και πυροβολισμούς κατά των δυνάμεων ασφαλείας, έχουν ξεσπάσει στις ΗΠΑ. Αφορμή η δικαστική απόφαση για τη μη παραπομπή σε δίκη του αστυνομικού που σκότωσε τον άοπλο 18χρονο μαύρο Μάικλ Μπράουν τον περασμένο Αύγουστο στο Φέργκιουσον του Μιζούρι, όπου η κατάσταση είναι πλέον εκτός ελέγχου. Αναβρασμός επικρατεί και σε άλλες πόλεις, καθώς χιλιάδες Αμερικανοί έχουν κατέβει στους δρόμους, σε Νέα Υόρκη, Σιάτλ, Σικάγο, Φιλαδέλφεια και Λος Άντζελες για να διαμαρτυρηθούν.


Ταραχές με βανδαλισμούς και πυρπολισμούς οχημάτων και κτιρίων ξέσπασαν στους δρόμους της μικρής πόλης Φέργκιουσον μετά την ανακοίνωση της απόφασης των ενόρκων για την μη παραπομπή σε δίκη του λευκού αστυνομικού Ντάρεν Ουίλσον, ο οποίος σκότωσε τον άοπλο 18χρονο μαύρο Μάικλ Μπράουν στις 9 Αυγούστου σε αυτό το προάστειο του Σεντ Λούις του Μιζούρι.
"Δεν υπάρχει δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ειρήνη", φώναζαν οι διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους του Φέργκιουσον, θέατρο ταραχών τον Αύγουστο μετά τον θάνατο του Μάικλ Μπράουν, που δέχθηκε τις έξι σφαίρες του αστυνομικού και έπεσε νεκρός.

Σημειώθηκαν λεηλασίες, ενώ οχήματα -μεταξύ των οποίων και περιπολικό- καθώς και καταστήματα, έχουν παραδοθεί στις φλόγες.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Σεντ Λούις στο Μιζούρι ανακοίνωσε ότι αστυνομικές δυνάμεις έχουν γίνει στόχος πυρών και ότι περισσότερα από δέκα κτίρια έχουν πυρποληθεί στην περιοχή του Φέργκιουσον.


Ο ίδιος προσωπικά "άκουσε περισσότερους από 150 πυροβολισμούς" στην περιοχή του Φέργκιουσον και σημείωσε: ''Δεν είδα και πολλούς ειρηνικούς διαδηλωτές εκεί έξω. (Οι ταραχές) ήταν πολύ χειρότερες από του Αυγούστου''. Πρόσθεσε πάντως ότι δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί και ότι έγιναν 29 συλλήψεις.

«Δεν είναι η ώρα να στραφούμε ο ένας εναντίον του άλλου», δήλωσε αξιωματούχος της πολιτείας.

Διαμαρτυρίες σε Νέα Υόρκη-Ουάσινγκτον



Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις, αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του σώματος των ενόρκων. Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Τάιμς σκουέρ της Νέας Υόρκης κρατώντας μαύρα πανό που έγραφαν "Ο ρατσισμός σκοτώνει", "Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί". "Χωρίς Δικαιοσύνη, δεν υπάρχει Ειρήνη", φώναζε το πλήθος που μεγάλωνε καθώς περνούσε η ώρα παραβάλλοντας την αστυνομία με την Κου Κλουξ Κλαν.



Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στο κέντρο της Νέας Υόρκης, ενώ ελικόπτερο της αστυνομίας πετούσε επάνω από την περιοχή. Ο διοικητής της αστυνομίας της Νέας Υόρκης επέλεξε να μεταβεί αυτοπροσώπως στην Τάιμς Σκουέρ, όπου κάποιος τού πέταξε ένα κόκκινο υγρό στο πρόσωπο.

Ο αστυνομικός Ντάρεν Ουίλσον

Αλλη ομάδα διαδηλωτών συγκεντρώθηκε στη Γιούνιον Σκουέρ, νοτιότερα στο Μανχάταν, ενώ μία τρίτη πορεία επρόκειτο να φθάσει πεζή μέσω της 7ης λεωφόρου στο Χάρλεμ πίσω από πανό που έγραφε "Δικαιοσύνη για τον Μάικλ Μπράουν".

Στην Ουάσινγκτον, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στον Λευκό Οίκο, φωνάζοντας "Ψηλά τα χέρια, μην πυροβολείτε" και κρατώντας πανό που έγραφαν "Σταματήστε τον ρατσισμό της αστυνομίας" και "Η Ζωή των Μαύρων μετράει". Το πλήθος των διαδηλωτών κατευθύνθηκε προς το Καπιτώλιο.


Διαδηλώσεις οργανώθηκαν επίσης στη Βοστόνη, το Λος Αντζελες, τη Φιλαδέλφεια, το Ντένβερ, το Σιάτλ, το Οκλαντ, όπου οι διαδηλωτές απέκλεισαν αυτοκινητόδρομο, στο Σικάγο και το Σολτ Λέικ Σίτι.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε προσωρινή απαγόρευση πτήσεων επάνω από την περιοχή του Φέργκιουσον έπειτα από τις ταραχές που έχουν ξεσπάσει. Η αστυνομία του Σεντ Λούις κάνει λόγο για πυρά αυτομάτων όπλων σε περιοχή του Φέργκιουσον.


Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης που απαλλάσσει τον αστυνομικό, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η οικογένιεα του Μάικλ Μπράουν απηύθυναν έκκληση προς τα πλήθη των διαδηλωτών για ηρεμία και προς τις δυνάμεις ασφαλείας για αυτοσυγκράτηση.

Τα μέλη της οικογένειας του 18χρονου Μάικλ Μπράουν δήλωσαν «βαθύτατα απογοητευμένοι που ο δολοφόνος του παιδιού τους» δεν θα τιμωρηθεί.

«Ενώ κατανοούμε ότι πολλοί συμμερίζονται τον πόνο μας, σας ζητάμε να διοχετεύσετε την απογοήτευσή σας με τρόπους που θα φέρουν θετικές αλλαγές», αναφέρεται σε ανακοίνωση που διάβασε ένας από τους δικηγόρους της οικογένειας του Μπράουν.


Οι δικηγόροι υπεράσπισης της οικογένειας του Μπράουν ανέφεραν ότι ο νεαρός προσπάθησε να παραδοθεί όταν δέχτηκε πυρά από το όπλο του αστυνομικού. Από την πλευρά τους οι δικηγόροι του Ουίλσον δήλωσαν ότι ο αστυνομικός άνοιξε πυρ σε αυτοάμυνα καθώς φοβήθηκε για τη ζωή του.

Από την πλευρά τους, οι συνήγοροι του αστυνομικού Ντάρεν Ουίλσον εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι ο πελάτης τους ακολούθησε τους κανόνες της εκπαίδευσής του και τον νόμο, όταν πυροβόλησε και σκότωσε τον άοπλο Μάικλ Μπράουν.


"Αναγνωρίζουμε ότι πολλοί θα θελήσουν να θέσουν υπό αίρεση την απόφαση του σώματος των ενόρκων. Θα ενθαρρύναμε όποιον θέλει να εκφράσει μία γνώμη να το πράξει με ευσεβή και ειρηνικό τρόπο", αναφέρεται στην ανακοίνωση στην οποία ο αστυνομικός ευχαριστεί όσους "στάθηκαν στο πλευρό του".

Εισαγγελέας: Απορρίφθηκαν ορισμένες καταθέσεις μαρτύρων
Απορρίφθηκαν από την υπόθεση οι καταθέσεις ορισμένων μαρτύρων σχετικά με τις συνθήκες γύρω από τις οποίες ένας αστυνομικός, στο Μιζούρι των ΗΠΑ, πυροβόλησε και σκότωσε έναν άοπλο νεαρό, δήλωσε σήμερα ο εισαγγελέας της κομητείας Σεντ Λιούις, Μπομπ ΜακΚάλοχ.

Ο ίδιος ανακοινώνοντας ότι το δικαστήριο του Σεντ Λιούις αποφάσισε να μην παραπέμψει σε δίκη τον αστυνομικό, Ντάρεν Ουίλσον για το θάνατο του Μάικλ Μπράουν στις 9 Αυγούστου, πρόσθεσε ότι ορισμένοι μάρτυρες δεν ήταν συνεπείς στις καταθέσεις τους ότι ο νεαρός είχε σηκώσει τα χέρια του πριν από τον πυροβολισμό.

"Υποχρέωση ενός σώματος ενόρκων είναι να διαχωρίσει τα γεγονότα από τη μυθοπλασία", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εισαγγελέας.

Οι ένορκοι "κατέληξαν ότι δεν υπάρχει ικανός λόγος για τη δίωξη του στυνομικού Ουίλσον. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο αστυνομικός Ουίλσον προκάλεσε τον θάνατο του Μάικλ Μπράουν", πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για "τραγικό θάνατο". Οι δώδεκα ένορκοι, εννέα λευκοί και τρεις μαύροι, συνεδρίασαν επί τρεις περίπου μήνες, διεξάγοντας "εις βάθος έρευνα", εξετάζοντας μάρτυρες, εξέτασαν εκατοντάδες φωτογραφίες και στοιχεία και άκουσαν τις απόψεις τριών ιατροδικαστών".

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ ανακοίνωσε ότι η ομοσπονδιακή έρευνα για το γεγονός συνεχίζεται, "είναι εξ αρχής ανεξάρτητη σε σχέση με την τοπική έρευνα και έτσι θα παραμείνει".

Ομπάμα: Εκκληση για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση
Εκκληση για ηρεμία απηύθυνε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μετά την ανακοίνωση της απόφασης του σώματος των ενόρκων για την μη παραπομπή σε δίκη του λευκού αστυνομικού που σκότωσε τον άοπλο νεαρό μαύρο Μάικλ Μπράουν στο Φέργκιουσον του Μισούρι.

"Είμαστε μία χώρα που βασίζεται στον σεβασμό του νόμου. Ενώνομαι με τους γονείς του Μάικλ Μπράουν για να απευθύνω έκκληση προς όλους όσοι αμφισβητούν την απόφαση αυτή να το κάνουν με ειρηνικό τρόπο. Απευθύνω έκκληση επίσης προς τις δυνάμεις της τάξης να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση", είπε ο Μπαράκ Ομπάμα, λίγα λεπτά αφού η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους διαδηλωτές στο Φέργκιουσον.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ωστόσο απήθυνε προειδοποίηση για την τάση απόκρυψης των προβλημάτων που συνδέονται με τον ρατσισμό στις ΗΠΑ. "Πρέπει να παραδεχθούμε ότι η κατάσταη στο Φέργκιουσον παραπέμπει στα σημαντικά προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη πάντα η χώρα μας. Υπάρχει μία βαθειά περιφρόνηση ανάμεσα στις δυνάμεις της τάξης και στις έγχρωμες κοινότητες", είπε αναφερόμενος "στην κληρονομιά των φυλετικών διακρίσεων".

"Δεν είναι μόνο πρόβλημα του Φέργκιουσον, είναι πρόβλημα της Αμερικής", είπε.

"Οφείλουμε να κατανοήσουμε τα προβλήματα αυτά και να δούμε πώς θα προχωρήσουμε. Αλλά αυτό δεν θα γίνει πετώντας μπουκάλια, σπάζοντας τζάμια αυτοκινήτων και σίγουρα όχι επιτιθέμενοι εναντίον οποιουδήποτε", είπε

Οταν ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο επίσκεψής του στο Φέργκιουσον , ο Μπαράκ Ομπάμα απάντησε: "Ας δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα".
Έθνος