Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Τέλος στις πλαστικές σακούλες – Ιστορική συμφωνία στην ΕΕ




Με καλάθια, ειδικές τσάντες ή χάρτινες συσκευασίες θα κάνουν οι Ευρωπαίοι τα ψώνια τους, μετά από την ιστορική συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο τον περιορισμό, μέχρι το 2025, κατά περισσότερο από τρία τέταρτα τη χρήση της πλαστικής σακούλας μίας χρήσης που δηλητηριάζει υδάτινες επιφάνειες και εδάφη.
Οι εκπρόσωποι των 28 κυβερνήσεων υπέγραψαν τη συμφωνία αυτή, την οποία είχε προετοιμάσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τις αρχές της εβδομάδας.
Η συμφωνία προβλέπει ότι τα κράτη που δεν το έχουν πράξει ακόμη, θα πρέπει να επιβάλουν χρέωση της πλαστικής σακούλας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019, με στόχο να μειωθεί η κατανάλωση σε 90 σακούλες ανά άτομο ετησίως.
Το 2025, η ετήσια κατανάλωση δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 40 σακούλες ανά άτομο, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανερχόταν το 2010 σε 178 σακούλες ανά κάτοικο ετησίως.
Στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών μέτρων θα βρίσκονται οι "ελαφρές" σακούλες, πάχους κάτω των 50 microns, οι οποίες διανέμονται δωρεάν από πολλά ευρωπαϊκά σουπερμάρκετ...
Περισσότερο από το 90% των 100 δισεκατομμυρίων πλαστικών σακουλών που κυκλοφορούν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης περιλαμβάνονται στην κατηγορία αυτήν.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια τέτοιες σακούλες καταλήγουν στα σκουπίδια και διασκορπίζονται στο έδαφος, στις θάλασσες, τις λίμνες και του ποταμούς, προκαλώντας ασφυξία σε πουλιά, ψάρια και θαλάσσια θηλαστικά, μετατρεπόμενα σε "θανάσιμη σούπα" στις υδάτινες επιφάνειες.
Για "ιστορική επιτυχία" έκανε λόγο η δανέζα ευρωβουλευτής των Πρασίνων Μαργκρέτε Αουκεν , μιλώντας για την πρώτη ευρωπαϊκή συμφωνία αναγκαστικού χαρακτήρα για τον περιορισμό των απορριμμάτων.


Το Ποντίκι Web