Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων προχωρά η επένδυση του αιολικού πάρκου στα Πιέρια

 
Με περισσότερα αντισταθμιστικά οφέλη προς την τοπική κοινωνία η εταιρία που έχει αναλάβει την κατασκευή των 11 ανεμογεννητριών με τη μορφή αιολικού πάρκου στην περιοχή 5 Πύργοι στα Πιέρια, επιχειρεί πλέον να κάμψει τις αντιστάσεις των κατοίκων και των συλλογικών φορέων που έχουν ταχθεί ενάντια στην επένδυση, θεωρώντας ότι θα προκαλέσει τεράστιες συνέπειες προς το φυσικό περιβάλλον.

Το θέμα της επένδυσης έρχεται ξανά στην επικαιρότητα, μετά από πρωτοβουλία του τοπικού συμβουλίου της Κάτω Μηλιάς να συναντηθεί με εκπροσώπους της εταιρίας ώστε να υπάρξουν διευκρινίσεις σχετικά με το τι περιλαμβάνει το έργο, συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου, χωρίς την παρουσία κατοίκων και φορέων.

Η εταιρία έχοντας πλέον εξασφαλίσει την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, στα τέλη Αυγούστου καθώς και άλλες εγκρίσεις από άλλες αρμόδιες υπηρεσίες προχωρά τις διαδικασίες της επένδυσης, για ένα έργο που παρά τις αντιδράσεις έχει πάρει το δρόμο της υλοποίησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες στα αντισταθμιστικά οφέλη που είχε προσφέρει η εταιρία προστίθενται και άλλα, όπως η βελτίωση του αρδευτικού δικτύου της περιοχής αλλά και η διάνοιξη και σήμανση του ορειβατικού μονοπατιού Ε4 που σήμερα δεν είναι σε καλή κατάσταση. Επίσης, με την επένδυση όπως έχει ειπωθεί θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και θα βελτιωθεί η τοπική οικονομία στην ορεινή Πιερία.

Το θέμα είχε έρθει προς συζήτηση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης τον περασμένο Απρίλιο, όπου αποφασίστηκε να ζητηθεί η γνώμη της τοπικής κοινωνίας που είχε ταχθεί ρητά και με συλλογικό υπόμνημα κατά του αιολικού πάρκου.

Το υπόμνημα είχε υπογραφεί από το τοπικό συμβούλιο της Κάτω Μηλιάς, τον Πολιτιστικό Εξωραϊστικό Σύλλογο Άνω Μηλιάς, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κάτω Μηλιάς «Οι Λαζαίοι», τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Μεσαίας Μηλιάς, τον Ε.Ο.Σ. Κατερίνης, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Προϊόντων της Ορεινής Πιερικής Γης «Πιερίων Γαία», τον Αγροτικό Δασικό Συνεταιρισμό Μηλιάς «η Μοναχική Οξιά», τον Αγροτικό ΣυνεταιρισμόΚαρασοπαραγωγών και λοιπών φρούτων «Η Πέτρα», την Ένωση Νέων Αγροτών Πιερίας, το Σύλλογο Φίλιπποι μεγάλων αποστάσεων «Ατρόμητοι Ιππείς» την Περιβαλλοντική Ομάδα του Γυμνασίου Κάτω Μηλιάς και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών Σχολείων Κάτω Μηλιάς και Μεσαίας Μηλιάς.

Στο υπόμνημά τους οι φορείς ανέφεραν ότι από την περιβαλλοντική μελέτη προκύπτει το μέγεθος της καταστροφής που θα συντελεστεί στα Πιέρια όρη και συγκεκριμένα με τις έντεκα ανεμογεννήτριες που θα τοποθετηθούν και θα καταλαμβάνουν συνολικά 17.600 τ.μ. Συγχρόνως, όπως σημειώνουν, προβλέπονται καλωδιώσεις σε μήκος περίπου 20 χιλιομέτρων για τη σύνδεση του έργου με τον κεντρικό αγωγό της ΔΕΗ και ο οικίσκος εγκατάστασης που θα έχει επίσης διάμετρο 60 τ.μ.







Επίσης, υπογραμμίζουν ότι για να γίνει το έργο θα χρειαστεί διάνοιξη των ορεινών δρόμων μήκους 17,5 χιλιομέτρων και νέας εσωτερικής οδού μέσα στο δάσος σε μήκος 5,5, χιλιομέτρων. Τέλος, υποστηρίζουν ότι η καταστροφή στο δάσος θα είναι ανυπολόγιστης αξίας.

http://e-pieria.gr/ Θ.Κ.