Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

FBI προς Λούθερ Κινγκ: Υπάρχει μόνο ένας δρόμος για σένα..




Το λογοκριμένο περιεχόμενο της επιστολής που εστάλη από το FBI στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και η οποία τον ενθάρρυνε να αυτοκτονήσει έρχεται για πρώτη φορά στη δημοσιότητα. Το περιεχόμενο είναι προσβλητικό, απειλητικό και γίνεται σαφές στην τελευταία παράγραφο: «Κινγκ, υπάρχει μόνο ένας δρόμος για σένα. Καλύτερα να τον πάρεις πριν ο βρόμικος, ανώμαλος εαυτός σου απογυμνωθεί στο έθνος». Η επιστολή αυτή θεωρείται η μεγάλυτερη απόδειξη για το βρόμικο μηχανισμό παρακολουθήσεων και εκβιασμών που είχε στήσει ο αρχιτέκτονας του FBI, Έντγκαρ Χούβερ.
Η ανώνυμη επιστολή γράφτηκε από έναν αναπληρωτή διευθυντή του γραφείου του Έντγκαρ Χούβερ διευθυντή του FBI. Ο εν λόγω αξιωματούχος προσποιούμενος έναν απογοητευμένο ακτιβιστή έστειλε το γράμμα στον Κινγκ λίγες εβδομάδες πριν εκείνος παραλάβει το Νόμπελ Ειρήνης το 1964.

Η ύπαρξη του εγγράφου που αναφέρεται ως η «επιστολή αυτοκτονίας» είναι γνωστή εδώ και αρκετά χρόνια αλλά τα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί σχετικά με αυτό είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Τώρα όμως το The New York Times Magazine δημοσιεύει ένα γράμμα που φέρεται να είναι ολόκληρη η επιστολή όπως την έλαβε ο Κινγκ.



Πρόκειται για μια ασύντακτη έκδοση που ανακαλύφθηκε στο Εθνικό Αρχείο από την ιστορικό του Γέιλ, Μπέβερλι Κέιτζ που πραγματοποιούσε έρευνα για ένα βιβλίο σχετικά με τον Χούβερ.

Κατά την προσφιλή τακτική του ο διευθυντής του FBI ήταν πρόθυμος να απειλήσει τον Κινγκ ότι θα δημοσιοποιήσει προσωπικές του υποθέσεις προκειμένου να περιορίσει τη δράση του.

«Το μεγαλύτερο κομμάτι επικεντρώνεται στην σεξουαλική ζωή του Κινγκ και περιγράφει γλαφυρά τα όσα το FBI πίστευε ότι γνώριζε» γράφει στους NYT, η Κέιτζ.

Η επιστολή είναι γεμάτη με κατά πάσα πιθανότητα σκόπιμα λάθη και προειδοποιεί τον Κινγκ: «Υπάρχει μόνο ένας δρόμος για σένα. Καλύτερα να τον πάρεις πριν ο βρόμικος, ανώμαλος εαυτός σου απογυμνωθεί στο έθνος».

«KING, με δεδομένη τη χαμηλή σου ποιότητα, την ανώμαλη προσωπική συμπεριφορά σου, δεν θα συνοδεύσω το όνομά σου με το κύριος, ή το αιδεσιμότατος, ή το δόκτωρ. Και το επίθετό σου φέρνει στο νου μόνο τον τύπο εκείνο του βασιλιά, όπως ο Βασιλιάς Ερρίκος Η', και τις αμέτρητες πράξεις μοιχείας του και τις ανήθικες συμπεριφορές του, χειρότερες από αυτές ενός κτήνους» ξεκινά η επιστολή που δημοσιεύουν οι NYTimes.

Η λέξη κακός αναφέρεται έξι φορές στο γράμμα που μεταξύ άλλων αναφέρει: «Κινγκ, κοίτα μέσα στην καρδιά σου. Ξέρεις ότι είσαι μια απόλυτη απάτη και μια μεγάλη απογοήτευση για όλους εμάς τους νέγρους. Οι λευκοί άνθρωποι σε αυτή τη χώρα έχουν αρκετούς δικούς τους απατεώνες αλλά είμαι σίγουρος ότι δεν έχουν, αυτή την ώρα, κανέναν που να είναι ανάλογος με εσένα. Δεν είσαι κληρικός και το ξέρεις. Επαναλαμβάνω ότι είσαι μια κολοσιαία απάτη και κακός, διεφθαρμένος σε αυτό. Δεν θα μπορούσες να πιστεύεις στο Θεό και να πράττεις, όπως πράττεις. Ξεκάθαρα δεν πιστεύεις σε προσωπικές ηθικές αρχές».

«Κινγκ, όπως με όλους τους απατεώνες το τέλος σου πλησιάζει. Θα μπορούσες να είσαι ο μεγαλύτερος ηγέτης μας. Εσύ, ακόμη και σε νεαρή ηλικία, αποδείχτηκες όχι ηγέτης αλλά ακόλαστος, ανώμαλος, ηλίθιος {...} Αλλά έχεις τελειώσει. Τα τιμητικά πτυχία σου, το Βραβείο Νόμπελ (τι κακόγουστη φάρσα) και άλλα βραβεία δεν θα σε σώσουν. Κινγκ, επαναλαμβάνω έχεις τελειώσει».

«Κανένα άτομο δεν μπορεί να ξεπεράσει τα γεγονότα, ούτε καν ένας απατεώνας όπως εσύ. {...} Όλα σου τα σεξουαλικά όργια είναι καταγεγραμμένα. Άκουσε τον εαυτό σου βρόμικο, ανώμαλο ζώο {...}» αναφέρει ακόμη η επιστολή και καταλήγει:

«Κινγκ σου έχει μείνει μόνο ένα πράγμα να κάνεις. Ξέρεις ποιο είναι αυτό. Έχεις ακριβώς 34 ημέρες για να το κάνεις (αυτός ο αριθμός έχει επιλεγεί για συγκεκριμένο λόγο, έχει συγκεκριμένη και πρακτική σημασία). Έχεις τελειώσει. Υπάρχει μόνο ένας δρόμος διαφυγής για σένα. Καλύτερα να τον πάρεις πριν ο βρόμικος, ανώμαλος και απατεώνας που είσαι ξεγυμνωθεί στο έθνος».

Ο Κινγκ και οι συνεργάτες του είχαν πάντα υποψίες ότι η επιστολή είχε έρθει από το FBI. Η πεποίθηση αυτή επιβεβαιώθηκε μια δεκαετία αργότερα από την Εκκλησιαστική Επιτροπή της Γερουσίας που διεξήγαγε έρευνα για τις μεθόδους παρακολούθησης των υπηρεσιών της χώρας.
tvxs