Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Μεγάλη καταστολή σε μια αποφασισμένη πορεία στις Σκουριές. Eldorado go home






Καταστολή και τόνους δακρυγόνα έριχναν επί 3 ώρες στους περίπου 1500 διαδηλωτές δεκάδες άνδρες των ΜΑΤ στις Σκουριές υπερασπιζόμενοι για ακόμη μια φορά το έγκλημα που συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς η Ελληνικός Χρυσός στο βουνό Κάκαβος.

Οι διαδηλωτές που κατέφθασαν απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας ανέβηκαν γύρω στις 12 το μεσημέρι με αυτοκίνητα και λεωφορεία στο βουνό απ’ όπου ξεκίνησαν πορεία μέχρι το εργοτάξιο των Σκουριών. Πρόκειται για την πρώτη μαζική και δυναμική πορεία στο βουνό μετά από το καλοκαίρι, τις διώξεις, την καταστολή που δέχτηκαν τους προηγούμενους μήνες οι κάτοικοι του τόπου αυτού που βλέπουν το βουνό τους να αφανίζεται.



Αιφνιδιάζοντας στην κυριολεξία την αστυνομία κατάφεραν να περάσουν τα σιδερένια κιγκλιδώματα και να εισέλθουν στον χώρο όπου κατασκευάζεται ένα τεραστίων διαστάσεων εργοστάσιο εμπλουτισμού. Μέσα σε λίγα λεπτά δεκαεφτά περίπου διμοιρίες των ΜΑΤ ξεκίνησαν από εκείνη την στιγμή την επίθεση με δακρυγόνα σε ευθεία βολή προς τους διαδηλωτές, ρίχνοντας χημικά, οπλοβομβίδες δακρυγόνων και χειρομβοβίδες κρότου λάμψης ακόμη και στα κεφάλια τους. Το βουνό και οι διαδηλωτές πνίγηκαν στην κυριολεξία στα δακρυγόνα με πολλούς από του διαδηλωτές να αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα.



Παρ’ όλα αυτά σήμερα τόσο οι κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής όσο και οι υπόλοιποι αλληλέγγυοι ήταν αποφασισμένοι να μείνουν στο βουνό. Φωνάζοντας συνθήματα και δίνοντας κουράγιο ο ένας τον άλλο κρατήθηκαν για τρεις ώρες σε μια σκληρή μάχη απαντώντας με πετροπόλεμο στους τόνους χημικά που είχαν δημιουργήσει την εικόνα ενός καπνισμένου τοπίου. Να σημειωθεί ότι από τα δακρυγόνα ένα άτομο τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο κέντρο υγείας της περιοχής. Οι διαδηλωτές δεν έχασαν μάλιστα ούτε στιγμή το χιούμορ προσφέροντας στα διψασμένα ΜΑΤ νερό υπό το σύνθημα "Μη μας βαράτε σας φέραμε νεράκια". Η πορεία αυτή τελικά απέδειξε ότι το κίνημα όχι μόνο έχει αντοχή αλλά καταφέρνει να παραμένει δυνατό και να δείχνει την αποφασιστικότητά του να φύγει η Eldorado από την Χαλκιδική.


"Για πολλοστή φορά, το δικαίωμα στη διαμαρτυρία θυσιάστηκε στο βωμό των “επενδύσεων”. Για πολλοστή φορά η ελληνική αστυνομία, επιτέλεσε το ρόλο της ασφάλειας ιδιωτικής εταιρείας, εξαπολύοντας άγρια δολοφονική επίθεση προς άοπλους διαδηλωτές" τονίζεται στην ανακοίνωση του Συντονιστικού Συλλόγου Σταγείρων-Ακάνθου".

"Έχουμε κάθε δικαίωμα να υπερασπιζόμαστε τη γη μας και τη ζωή μας. Όση βία κι αν χρησιμοποιήσουν, όσες προσπάθειες για δημιουργία τετελεσμένων καταστάσεων κι αν κάνουν, εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι την τελική νίκη και δικαίωση.Σύντομα θα ΄ρθει η ώρα, που όλοι οι υπεύθυνοι για το έγκλημα που συντελείται στη Χαλκιδική, θα λογοδοτήσουν" καταλήγουν στην ανακοίνωση οι ηρωικοί κάτοικοι της Χαλκιδικής.

Σταυρούλα Πουλημένη

* Η κεντρική φώτο είναι του Μάριου Λώλου







 


http://www.alterthess.gr/