Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Έκτακτο: Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις μετά το «ναυάγιο» στο Παρίσι



Μπροστά σε κρίσιμα πολιτικά διλήμματα βρίσκεται το κυβερνητικό στρατόπεδο, μετά την αποτυχία των διήμερων συνομιλιών με την τρόικα στο Παρίσι. Ο Αντώνης Σαμαράς, θα έχει συνάντηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, στις 10.00 το πρωί της Πέμπτης, ενώ επανέρχονται τα σενάρια για επίσπευση της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας, διαδικασία που ίσως οδηγήσει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
«Οι συζητήσεις στο Παρίσι ανάμεσα στην Ελλάδα και την τρόικα απέτυχαν να επιλύσουν τις διαφορές για το δημοσιονομικό κενό», ανέφερε Έλληνας αξιωματούχος στο Reuters. Σύμφωνα με τα πρακτορεία ειδήσεων Bloomberg και Reuters,δεν αποφασίστηκε ημερομηνία επιστροφής της τρόικα στην Αθήνα,γεγονός που σημαίνει ότι στενεύουν ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια για την αξιολόγηση της τρόικας,ενόψει του Eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου.

Με βάση τα όσα διαρρέουν οι δύο πλευρές, βασικό σημείο διαφωνίας παραμένει το δημοσιονομικό κενό του 2015, το οποίο η τρόικα αποτιμά στα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ το οικονομικό επιτελείο Σαμαρά το υπολογίζει σε 350 εκατ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές αντιμετώπισαν με ειρωνικό τρόπο τους υπολογισμούς Χαρδούβελη.

Σύμφωνα με άρθρο στο φιλοκυβερνητικό site antinews που έχει τίτλο «Mετά το ναυάγιο στο Παρίσι τι;» η κυβέρνηση εξετάζει την επίσπευση της προεδρικής εκλογής: «Να πάει δηλαδή τον Ιανουάριο και να τεθεί και το δίλημμα της οικονομίας. Δηλαδή η εκλογή Προέδρου με 180 βουλευτές να αποτελέσει και ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα τότε πάμε σε εθνικές εκλογές και… ο σώζων εαυτόν σωθήτω».

Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι είναι πράγματι πιθανή η επίσπευση της προεδρικής εκλογής. Το αδιέξοδο του Παρισιού θεωρούν ότι είναι σε μεγάλο βαθμό τεχνητό και σε συνεννόηση με τους δανειστές και ότι τελικώς θα υπάρξει συμφωνία, έστω και καθυστερημένα. Σε αυτό το σενάριο η προεδρική εκλογή θα προηγηθεί της ψήφισης της νέας συμφωνίας-μνημόνιο. Η συμφωνία θα χρησημοποιηθεί από την κυβέρνηση, ώστε στους βουλευτές να τεθεί το δίλημμα αν θα επιλέξουν την συνέχιση της ευρωπαικής πορείας της χώρας με τις όποιες νέες δεσμεύσεις, ή «περιπέτειες» με τον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα θα εξασκηθούν κάθε λογής πιέσεις, εσωτερικές και διεθνείς, και θα χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα ώστε να εξευρεθούν οι 180 βουλευτές, όπως δείχνει και η καταγγελία για την απόπειρα δωροδοκίαςτης βουλευτού των ΑΝΕΛ.

Αν ο στόχος της αποφυγής των πρόωρων εκλογών επιτευχθεί, θα διευκολουνθεί η ψήφιση του νέου μνημονίου πράγμα που βασικά ενδιαφέρει και τους δανειστές. Ετσι εξηγείται, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, η συμμετοχή της τροίκας στο παιχνίδι του «ναυαγίου».

tvxs