Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Γιατί αθωώνουν τα δικαστήρια τους χρυσαυγίτες


ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ

Προβληματισμό προκαλούν οι αθωωτικές αποφάσεις για μέλη της Χρυσής Αυγής που παρά τις σοβαρές ενδείξεις και τις αποδείξεις «πέφτουν στα μαλακά».


Πριν από λίγες μέρες, πραγματοποιήθηκε στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Μεσολογγίου η δίκη κατά δέκα χρυσαυγιτών οι οποίοι είχαν καταστρέψει πάγκους μικροπωλητών σε... απευθείας σύνδεση. Τα μέλη του «κλιμακίου» της ΧΑ, ανάμεσά τους και ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Κώστας Μπαρμπαρούσης, είχαν πάει σε πανηγύρι στο Μεσολόγγι τον Σεπτέμβριο του 2012 και αναποδογύρισαν πάγκους αλλοδαπών μικροπωλητών, προκειμένου να τους εκφοβίσουν. Το δικαστήριο έκρινε αθώους όλους τους κατηγορουμένους. «Απ' ό,τι φαίνεται όλοι οι δικαστές δεν είναι ίδιοι», δήλωσε ο βουλευτής.

Δεν είναι η μόνη φορά που οι χρυσαυγίτες έπεσαν «στα μαλακά» για τις πράξεις τους. Και ο Νικήτας Σιώης, μετακλητός υπάλληλος της ΧΑ στη Βουλή, δύο φορές είχε τεθεί σε αργία επειδή εκκρεμούσαν σε βάρος του ποινικές υποθέσεις στη Δικαιοσύνη, δύο φορές έχει καταφέρει να «βγει λάδι».

Τη δεύτερη φορά μάλιστα, υπήρξε απόφαση για οριστική αργία, αλλά προσέφυγε στο δικαστήριο και κατάφερε να την αναιρέσει!

Τον Σεπτέμβριο του 2012, μέλη του «κλιμακίου» της ΧΑ, ανάμεσά τους και ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Κώστας Μπαρμπαρούσης, είχαν πάει σε πανηγύρι στο Μεσολόγγι και αναποδογύρισαν πάγκους αλλοδαπών μικροπωλητών, προκειμένου να τους εκφοβίσουν.

Τώρα, εναντίον του εκκρεμεί και τρίτη υπόθεση, αλλά εκείνος εξακολουθεί τυπικά να παραμένει υπάλληλος στο Κοινοβούλιο! Την ίδια στιγμή, δεν χάνει την ευκαιρία να απολαμβάνει τα... βουλευτικά προνόμια που του έχει παραχωρήσει ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος: ένα μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητο Volvo, ως... αντίδωρο του «γαμπρού» του Νίκου Μιχαλολιάκου για την παραχώρηση της βουλευτικής του έδρας...

Οι περιπέτειες του... Καραϊσκάκη

Τον Σεπτέμβριο του 2012, η Χρυσή Αυγή είχε στοχεύσει στα... πανηγύρια. Συντεταγμένα, οι χρυσαυγίτες πήγαιναν σε πάγκους μικροπωλητών από την Αφρική, τους ζητούσαν τα χαρτιά τους και τους αναποδογύριζαν τους πάγκους τους. Στις εικόνες που είχαν καταγράψει τα τηλεοπτικά δίκτυα, φαίνεται καθαρά ο Κ. Μπαρμπαρούσης αλλά και ο αστυνομικός που τον συνόδευε να συμμετέχουν στα επεισόδια.


Για την παραπομπή του βουλευτή Μπαρμπαρούση στο ακροατήριο ζητήθηκε και ελήφθη η απόφαση της Βουλής για άρση της ασυλίας του το φθινόπωρο του 2012. Στο κατηγορητήριο, που είχε συνταχθεί στις αρχές του 2013, ο εισαγγελέας Μεσολογγίου ανέφερε ότι «ο πρώτος των κατηγορουμένων (Κώστας Μπαρμπαρούσης) με πρόθεση προκάλεσε σε άλλους την απόφαση να εκτελέσουν τις άδικες πράξεις που διέπραξαν και συγκεκριμένα κατά τον άνω αναφερόμενο τόπο και χρόνο, ενώ ήταν επικεφαλής των υπολοίπων συγκατηγορουμένων του και υπό την ιδιότητά του ως βουλευτού της Χρυσής Αυγής, με πειθώ και την επίκληση της πολιτικής του ιδιότητας έπεισε αυτούς να προβούν στην τέλεση α) του εγκλήματος της απρόκλητης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας από κοινού, που περιγράφεται πιο πάνω υπό το στοιχείο Β του παρόντος, και β) του εγκλήματος της παράνομης βίας από κοινού, όπως περιγράφεται πιο πάνω υπό το στοιχείο Γ του παρόντος.

Ο πρώτος των κατηγορουμένων, δημόσια, προφορικά, εκ προθέσεως, προέτρεψε σε πράξεις και ενέργειες δυνάμενες να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπων εκ μόνου του λόγου της φυλετικής ή εθνικής καταγωγής τους».

Μπορεί ο Νικήτας Σιώης να «παραχώρησε» τη βουλευτική του θέση στον επίσημο συνοδό της Ουρανίας Μιχαλολιάκου, Αρτέμη Ματθαιόπουλο, ωστόσο η Χρυσή Αυγή τον «αποζημίωσε» διορίζοντάς τον στη Βουλή.

Ηταν η πρώτη φορά που σε δικογραφία για τη Χρυσή Αυγή χρησιμοποιήθηκαν οι διατάξεις του παλαιού αντιρατσιστικού νόμου του 1979. Από το εισαγγελικό κείμενο καταγραφόταν και ο ρόλος του συγκεκριμένου τοπικού βουλευτή ως συντονιστή των πράξεων, σε μια περίοδο μάλιστα που ανάλογα περιστατικά με την καταστροφή πάγκων αλλοδαπών λάμβαναν χώρα στην Κόρινθο και τη Ραφήνα.

Με τα αδιαμφισβήτητα πλάνα από τις κάμερες και αρκετούς αυτόπτες μάρτυρες, η αθωωτική απόφαση που ήρθε πριν από λίγες μέρες προκάλεσε μεγάλη έκπληξη. Οπως έγινε γνωστό, στο δικαστήριο παρουσιάστηκαν τελικά ελάχιστοι αυτόπτες, τους οποίους προφανώς και δεν άφησε αδιάφορη η παρουσία μελών του ναζιστικού μορφώματος στην αίθουσα...

Αρτέμης Ματθαιόπουλος

Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και κατά την εκδίκαση της υπόθεσης σε βάρος του Ηλία Κασιδιάρη, που είχε κατηγορηθεί για ξυλοδαρμό και ληστεία έξω από την Πολυτεχνειούπολη το 2007. Σε κλίμα τρομοκρατίας μέσα και έξω από το ακροατήριο και με τη Χρυσή Αυγή να δρα ανεξέλεγκτα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε συνεδρίασή του στις 7/3/2013 είχε κρίνει αθώο τον εκπρόσωπο Τύπου της ΧΑ «λόγω αμφιβολιών».

Ο Κασιδιάρης πανηγύρισε την αθώωσή του με βαρύγδουπες δηλώσεις για την επερχόμενη «κυριαρχία» της Χρυσής Αυγής, έχοντας στο πλάι του -μεταξύ άλλων- τον Νίκο Πλωμαρίτη, γνωστό από το ντοκιμαντέρ του Κ. Γεωργούση «The Cleaners», και τον Αθ. Στράτο, που είχε συμμετάσχει στη φασιστική επίθεση μαζί με τον Β. Σιατούνη το 2008 στο στέκι «Αντίπνοια».

Για τις καθημερινές του μετακινήσεις εντός και εκτός του νομού Σερρών, απ' όπου και κατάγεται, ο Νικήτας Σιώης χρησιμοποιεί το αυτοκίνητο της Βουλής, μάρκας Volvo, που επίσημα είναι χρεωμένο στον Α. Ματθαιόπουλο.


Ο Ν. Σιώης και η «βουλευτική ασυλία»

Ο Νικήτας Σιώης, παλιός διαιτητής στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, είχε απασχολήσει ξανά τα φώτα της δημοσιότητας όταν στις εκλογές του 2012 είχε εκλεγεί βουλευτής της ΧΑ στις Σέρρες. Λίγες μέρες αργότερα, είχε οδηγηθεί σε παραίτηση επικαλούμενος φόρτο εργασίας παρόλο που δήλωνε άνεργος! Τη θέση του είχε καταλάβει ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, «γαμπρός» του έγκλειστου στον Κορυδαλλό Νίκου Μιχαλολιάκου, καθώς ήταν ο επίσημος συνοδός της κόρης του, Ουρανίας.

Για να τον «αποζημιώσει», η νεοναζιστική οργάνωση φρόντισε να τον διορίσει ως μετακλητό υπάλληλο στη Βουλή, απασχολούμενο στα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Φαίνεται όμως ότι ο διορισμός του δεν ήταν το μόνο προνόμιο που του παραχωρήθηκε. Πηγές του «Εθνους της Κυριακής» από τις Σέρρες επιβεβαιώνουν ότι ο Νικήτας Σιώης χρησιμοποιεί το αυτοκίνητο Volvo μεγάλου κυβισμού της Βουλής, που επίσημα είναι χρεωμένο στον Αρτέμη Ματθαιόπουλο, για τις μετακινήσεις του εντός του νομού -και όχι μόνο. Ο μετακλητός υπάλληλος επιδεικνύει το γκρι Volvo με κάθε αφορμή και όλοι στο Σιδηρόκαστρο, από όπου κατάγεται, αλλά και στις Σέρρες γνωρίζουν ότι πρόκειται για βουλευτικό αυτοκίνητο!

Την ίδια στιγμή, ο Σιώης εξακολουθεί να μισθοδοτείται από το ελληνικό Κοινοβούλιο, παρά το γεγονός ότι σε βάρος του είχε τρεις κατηγορίες ποινικών αδικημάτων. Μετά την εκδίκαση της πρώτης υπόθεσής του, που σύμφωνα με πληροφορίες αφορούσε παράνομη οπλοκατοχή, ο μετακλητός χρυσαυγίτης τέθηκε σε προσωρινή αργία. Οταν το διάστημα αποχής που του είχε επιβληθεί τελείωσε, επέστρεψε ξανά στη θέση του.

Ακολούθησε η δεύτερη υπόθεσή του, για το αδίκημα της απρόκλητης επικίνδυνης σωματικής βλάβης σε βάρος αριστεριστή στις Σέρρες. Τα βίαια επεισόδια είχαν εξελιχθεί τον Οκτώβριο του 2012 στο κέντρο της πόλης μεταξύ μελών της Χρυσής Αυγής και μέλους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και είχαν ως συνέπεια τον τραυματισμό του τελευταίου και τη διακομιδή του στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών. Σε βάρος του Σιώη είχε τότε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.

Η εξέλιξη της διαδικασίας είχε επιβάλει την οριστική αργία του χρυσαυγίτη από μετακλητό υπάλληλο της Βουλής. Ωστόσο, ο ίδιος αξιοποίησε τη δυνατότητα του νόμου, έκανε έφεση και ξαναγύρισε στη θέση του.

Πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» αναφέρουν ότι και τρίτη εκκρεμούσα ποινική υπόθεση έχει φτάσει στη Βουλή σε βάρος του. Μένει να δούμε αν αυτή θα είναι και η... φαρμακερή για τον «δραστήριο» χρυσαυγίτη.

ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ, ΈΘΝΟΣ