Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Ρωσικό δάνειο για το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν




Δάνειο 9 εκατ. ευρώ από τράπεζα ρωσικών συμφερόντων εξασφάλισε το γαλλικό ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν, μετά την άρνηση γαλλικών και ευρωπαϊκών τραπεζών, σύμφωνα με στοιχεία που αποκάλυψαν η Le Monde και άλλες γαλλικές εφημερίδες.

Το δάνειο δόθηκε στις αρχές Οκτωβρίου από την First Czech Russian Bank, που ανήκει στον Ρώσο τραπεζίτη και επιχειρηματία Ρόμαν Ποπόφ, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο.

Η «Mediapart» δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της δηλώσεις του ταμία του κόμματος Βαλεράν ντε Σεν-Ζιστ, ο οποίος υποστήριξε ότι για τη χορήγηση του δανείου μεσολάβησε ο ευρωβουλευτής του Εθνικού Μετώπου Ζαν-Λικ Σαφοζέρ.

«Ψάχναμε από καιρό να πάρουμε δάνειο από κάποια τράπεζα για να χρηματοδοτήσουμε την εκλογική εκστρατεία μας. Η τράπεζά μας όπως και άλλες γαλλικές και ευρωπαϊκές τράπεζες αρνηθήκαν κατηγορηματικά να δανείσουν έστω και ένα ευρώ είτε στο κόμμα είτε στους βουλευτές του. Γι' αυτό ο κ. Σαφοζέρ, ο οποίος από καιρό διατηρεί καλές σχέσεις με τη Ρωσία, μάς είπε 'αφήστε να δω τι μπορεί να γίνει με ρώσικη τράπεζα'» δήλωσε ο Βαλεράν ντε Σεν-Ζιστ.

Η ίδια η Λεπέν δήλωσε στην εφημερίδα Le Monde ότι το κόμμα της προσπάθησε να πάρει δάνειο από ασιατικές, ιταλικές, ισπανικές και αμερικάνικες τράπεζες χωρίς αποτέλεσμα.

«Γι' αυτό, μόλις είχαμε ανταπόκριση θετική υπογράψαμε και είμαι πολύ ευτυχής» είπε, προσθέτοντας: «Αν υπάρχει σκάνδαλο, αυτό είναι το ότι γαλλικές τράπεζες δεν δίνουν δάνεια». Χαρακτήρισε, δε, «γελοίες» τις κατηγορίες ότι τα εκατομμύρια της ρωσικής τράπεζας έχουν «κάποιες δεσμεύσεις».

Η Le Monde υπενθυμίζει ότι η Λεπέν χαιρέτισε τις ενέργειες του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία και ότι κατηγόρησε τη Δύση ότι προκάλεσε την κρίση. Γράφει επίσης ότι οι ευρωβουλευτές του Εθνικού Μετώπου καταψηφίσαν στο Ευρωκοινοβούλιο τις αποφάσεις οι οποίες κατακρίνουν τη στάση της Ρωσίας.
Αυγή