Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Τσιμέντο να γίνει παραθαλάσσιος υγρότοπος στην Πιερία χάριν... ανάπτυξης Το ΥΠΕΚΑ προωθεί την κατασκευή παραθεριστικού οικισμού 6.500 κατοίκων




Πρόσω ολοταχώς κινείται το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) προκειμένου να προχωρήσει η κατασκευή παραθεριστικού οικισμού 6.500 κατοίκων σε μια παραθαλάσσια υγροτοπική έκταση στην Πιερία.

Τον περασμένο Ιούλιο, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος κ. Νίκου Ταγαρά, μια προστατευόμενη έκταση 4.000 στρεμμάτων στον Κορινό Κατερίνης βγήκε εκτός των ορίων του Καταφυγίου Αγριας Ζωής Αλυκής Κίτρους. Τμήμα της συγκεκριμένης έκτασης περιλαμβάνεται στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) για τη διατήρηση των πουλιών και των ενδιαιτημάτων τους.Τον αποχαρακτηρισμό των 4.000 στρεμμάτων ακολουθεί προ ημερών (στις 12 Νοεμβρίου) η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων από τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Μανιάτη, η εφαρμογή των οποίων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση του έργου που αφορά την οικιστική αξιοποίηση έκτασης 2.041 στρεμμάτων, καθώς και την κατασκευή των βασικών δικτύων υποδομής για την εξυπηρέτηση των κατοίκων τού υπό ίδρυση οικισμού, στην παραλιακή ζώνη Κορινού Πιερίας.


Είναι αξιοσημείωτο ότι από τα 2.041 στρέμματα τα 1.210 βρίσκονται εντός ΖΕΠ. Η σημασία της περιοχής - σύμφωνα με τη σχετική γνωμοδότηση του Τμήματος Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ - έγκειται στις υγροτοπικές εκτάσεις των ποταμών Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα, καθώς και της αλυκής Κίτρους, οι οποίες προσελκύουν ποικιλία και αφθονία ειδών ορνιθοπανίδας.


Πάντως, όπως αναφέρεται στους περιβαλλοντικούς όρους, «τυχόν δυσμενείς επιπτώσεις από την κατασκευή και λειτουργία του έργου στα στοιχεία της περιοχής επέμβασης κρίνεται ότι αντιμετωπίζονται επαρκώς από τα επανορθωτικά μέτρα που προτείνονται να κατασκευαστούν ή να ληφθούν στη μελέτη». Οσο για οποιαδήποτε φθορά δασικής βλάστησης και γενικότερα φυσικής βλάστησης, επειδή προφανώς δεν μπορεί να αποτραπεί, συστήνεται «να περιοριστεί στην ελάχιστη δυνατή».


Εντός της έκτασης του υπό ίδρυση παραθεριστικού οικισμού προτείνεται η κατασκευή κατοικιών, τουριστικών εγκαταστάσεων, καταστημάτων λιανικού εμπορίου, εστίασης και αναψυχής, αθλητικών χώρων, κεντρικής αγοράς και δημοτικού κέντρου. Μάλιστα, η δόμηση θα επιτρέπεται και σε τμήμα 690 στρεμμάτων της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ), με την ονομασία «Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα - Αλυκή Κίτρους». Ο συντελεστής δόμησης στη ΖΕΠ θα είναι 0,15, ενώ εκτός ΖΕΠ (έκταση 831 στρεμμάτων) θα φτάνει ως και 0,4.


Η περιοχή αποτελεί το τελευταίο «φιλέτο» στην ευρύτερη περιοχή, γι' αυτό οι τοπικές Αρχές προσπαθούν εδώ και δύο δεκαετίες να μετατρέψουν τον Κορινό σε παραθεριστικό οικισμό. Η πρώτη προσπάθεια έγινε το 1995, οπότε η περιοχή εντάχθηκε σε Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ), ενώ δύο χρόνια αργότερα, το 1997, μπήκε σε Σχέδιο Ανάπτυξης Περιοχών δεύτερης κατοικίας (ΣΧΑΠ). Το 2004, με υπουργική απόφαση, είχε εγκριθεί μελέτη για την πολεοδόμηση της περιοχής.


Πριν από περίπου δύο χρόνια για την υπόθεση είχε παρέμβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είχε ζητήσει εξηγήσεις από τις ελληνικές Αρχές. Είχε προηγηθεί διάνοιξη δρόμων στην περιοχή από τον δήμο, αλλά είχαν λήξει οι περιβαλλοντικοί όροι και έτσι, έπειτα από παρέμβαση του φορέα διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα, τα έργα είχαν «παγώσει».

http://www.tovima.gr