Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Δέκα μονάδες μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ, νέα πτώση ΝΔ. Ανύπαρκτη η διαπραγμάτευση με την τρόικα


TVXS Δημοσκόπηση


Με δέκα μονάδες προηγείται στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ της ΝΔ που καταγράφει νέα πτώση. Στην νέα, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το Tvxs, οι πολίτες κρίνουν τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, προβλέπουν ότι θα υπάρχει μνημόνιο και στο μέλλον και διχάζονται για το αν Σαμαράς και Τσίπρας πρέπει να συναντηθούν για να συμφωνηθεί το πρόσωπο του νέου προέδρου της Δημοκρατίας, μετά από εκλογές. Και ένα ακόμη εύρημα με πολιτικές επιπτώσεις, στην ερώτηση αν δημιουργείται κίνδυνος Grexit με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.


Διαπραγμάτευση με την τρόικα



«Ανύπαρκτη» θεωρεί το 49% την διαπραγμάτευση της Κυβέρνησης με την τρόικα. Το 20% πιστεύει ότι η διαπραγμάτευση είναι «ήπια», ενώ «σκληρή» την χαρακτηρίζει το 28% των ερωτηθέντων.

Νέο Μνημόνιο και χρέος



Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι πολίτες θεωρούν ότι θα υπάρξει νέο Μνημόνιο τα επόμενα χρόνια για την Ελλάδα. Στη σχετική ερώτηση το 50% απαντά «ναι» και το 23% «μάλλον ναι» (στο σύνολο 73%), ενώ «όχι» απαντά το 10% και «μάλλον όχι» επίσης το 10% (σύνολο 20%).



Αναφορικά με μια νέα συμφωνία με τους δανειστές για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, το 50% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι αυτή θα πρέπει να γίνει από την επόμενη κυβέρνηση μετά από εκλογές. Το αντίθετο, ότι δηλαδή η συμφωνία πρέπει να γίνει από τη σημερινή κυβέρνηση, πιστεύει το 38%.

Έξοδος από το ευρώ



Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ερώτηση για τον κίνδυνο του Grexit από το ευρώ, καθώς οι απαντήσεις περιορίζουν τις δυνατότητες επιτυχίας που θα είχε μια προεκλογική εκστρατεία στηριγμένη στη σχετική κινδυνολογία. Στην πλειοψηφία τους οι πολίτες δεν πιστεύουν ότι είναι πιθανή η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Το 53% δεν θεωρεί καθόλου πιθανή μια Grexit, ενώ λίγο πιθανή τη θεωρεί το 17%. Αντίθετα αρκετά πιθανή θεωρεί την έξοδο από το ευρώ σε περίπτωση που κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, το 15% και πιθανή το 11%.







Λιγότερο καλά είναι τα νέα για την αξιωματική αντιπολίτευση, στην ερώτηση πως θα ήταν η διαπραγμάτευση με την τρόικα, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: το 32% πιστεύει ότι αυτή θα ήταν το ίδιο αποτελεσματική. Παράλληλα το 30% πιστεύει ότι θα ήταν λιγότερο αποτελεσματική ενώ το 25% θεωρεί ότι θα ήταν περισσότερο αποτελεσματική.


Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας



Σε σχέση με την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας οι ερωτηθέντες πιστεύουν σε ποσοστό 44% ότι πρέπει να εκλεγεί από νέα Βουλή αφού πρώτα προηγηθούν βουλευτικές εκλογές. Την ίδια ώρα, το 42% πιστεύει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να προέλθει από τη σημερινή Βουλή, χωρίς να προηγηθούν βουλευτικές εκλογές.



Διχασμένοι είναι οι πολίτες αναφορικά με το αν πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των κκ. Σαμαρά και Τσίπρα ώστε να συμφωνηθεί το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας που θα εκλεγεί αφού πρώτα διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Θετική απάντηση δίνει το 47% (Συμφωνώ 41%, Μάλλον Συμφωνώ 6%). Το ίδιο ποσοστό (47%) δίνει αρνητική απάντηση (Διαφωνώ 42%, Μάλλον Διαφωνώ 5%).

Πρόθεση ψήφου



Με 10 μονάδες διαφορά προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου. Συγκεκριμένα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει ποσοστό 27,4% έναντι 17,4% που λαμβάνει η ΝΔ. Στην τρίτη θέση με 14,4% όσοι απαντούν αυθόρμητα ότι δεν έχουν αποφασίσει ακόμη. Ακολουθούν Χρυσή Αυγή με 6,6%, ΚΚΕ με 5,4%, Ποτάμι με 5,2%, ΠΑΣΟΚ με 3,5%, ΑΝΕΛ με 2,8%, Οικολόγοι Πράσινοι και Δράση με 1,2% έκαστος και ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,1%.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός







Καταλληλότερος για πρωθυπουργός παραμένει ο Αντώνης Σαμαράς που συγκεντρώνει ποσοστό 37% έναντι του Αλέξη Τσίπρα με ποσοστό 33%. Το 27% των ερωτηθέντων απαντούν αυθόρμητα ότι κανένας από τους δυο δεν είναι καταλληλότερος για την πρωθυπουργία.


Παράσταση νίκης



Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται και στην παράσταση νίκης. Το 72% των πολιτών πιστεύει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές ενώ το 17% πιστεύει ότι νικήτρια θα είναι η ΝΔ.



Στην ερώτηση «Θεωρείτε ότι η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία;» το 50% απαντά «ναι», ενώ το 44% απαντά «όχι».

Αύριο το δεύτερο μέρος: Εκτίμηση εκλογικής επιρροής και έδρες ανά κόμμα. Εντυπωσιακές οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων που διαμορφώνουν τα αποτελέσματα. Και ακόμη: Αυτοδύναμη κυβέρνηση ή κυβερνήσεις συνεργασίας και ποιο είναι το καλύτερο κυβερνητικό σχήμα;


Η ταυτότητα της έρευνας