Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Γ. ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΥΣ ΜΕ ΕΕ ΚΑΙ ΑΓΟΡΕΣ

Απευθείας διάλογος με τα κέντρα ισχύος

Ανοιχτά και χωρίς υπεκφυγές και... αστερίσκους ο Γιάννης Δραγασάκης υπεραμύνθηκε της θέσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μιλά απευθείας με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, αλλά και με τους εκπροσώπους των αγορών.


Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και υπεύθυνος της Επιτροπής Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας εμμέσως και στην κριτική ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «αλλάζει» και στρέφεται προς τον «ρεαλισμό», τόνισε ότι «την ίδια στιγμή που πρέπει να μιλάμε με τον κόσμο που υποφέρει, την ίδια στιγμή πρέπει να μιλάμε και με φορείς που εκπροσωπούν και εκφράζουν την παγκόσμια οικονομία».
Ο κ. Δραγασάκης μιλώντας στον «Αθήνα 9,84» αναφέρθηκε στους «συνομιλητές» του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εκτός της ΕΕ, του ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα πρόσθεσε και εκπροσώπους των αγορών. Αναφερόμενος στη θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί διεθνοποίησης του ελληνικού προβλήματος, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι υπήρχαν δύο επιλογές: η πρώτη να στηριχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις επαφές με ενδιάμεσους και η δεύτερη που έχει επιλέξει είναι «η αδιαμεσολάβητη σχέση του κόμματος με όλα τα κέντρα ισχύος».

«Ομάδα επαφής»
Ο κ. Δραγασάκης αναγνώρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συστήσει «ομάδα επαφής με τις διεθνείς αγορές» -εκτός του ιδίου συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι Σταθάκης, Τσακαλώτος και Μηλιός-, ενώ σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα από τις επαφές αυτές σημείωσε ότι «το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ σε μεγάλο βαθμό βρίσκει σοβαρή ανταπόκριση σε μεγάλα τμήματα των διεθνών επενδυτών». Μάλιστα σημείωσε ότι ως ΣΥΡΙΖΑ «επιδιώκουμε να ξέρουμε με ποιους διαφωνούμε και με ποιους μπορούμε να συμφωνήσουμε, υπό κάποιες προϋποθέσεις».

Σημειώνεται ότι επίσημες, αλλά και ανεπίσημες επαφές έχουν γίνει από τη λεγόμενη «ομάδα επαφής» του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα, όπως με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον Μάριο Ντράγκι, τον Ολι Ρεν, τον Γεργκ Ασμουσεν, το ΔΝΤ και άλλους. Μεταξύ των επαφών που επίκεινται είναι και η συνάντηση του Γ. Σταθάκη και του Γ. Μηλιού στο City του Λονδίνου με εκπροσώπους επενδυτικών τραπεζών, μεγάλων hedge funds, αλλά και εκπροσώπους ελληνικών τραπεζών κ.ά.

Οι συναντήσεις αυτές, ωστόσο, παρακολουθούνται με ιδιαίτερη ανησυχία από στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας» του κόμματος, ενώ είναι χαρακτηριστικό ανυπόγραφο σχόλιο στο ιστότοπο «Iskra», στο οποίο τονίζεται πως αν έχουν βάση οι συναντήσεις όπως αυτή των Γ. Σταθάκη και Γ. Μηλιού στο City του Λονδίνου, «τότε προσφέρονται για πολλές σκέψεις, ερωτήματα και ίσως συμπεράσματα».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ,  ΕΘΝΟΣ