Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Η γοητεία της Ηπείρου σε μια βόλτα




Ανακαλύψτε τα πιο εντυπωσιακά γεφύρια της

Οι γέφυρες φέρνουν τους ανθρώπους κοντά και ενώνουν τους πολιτισμούς. Στην Ελλάδα, τα φημισμένα πέτρινα γεφύρια, χτισμένα συνήθως σε άγρια τοπία, αποτελούν μοναδικά τεχνουργήματα αρχιτεκτονικής δεινότητας.

Τα περισσότερα συνδέονται με μύθους, τοπικές παραδόσεις ακόμα και με τραγικές ιστορίες. Τα μονοπάτια της Ηπείρου μάς οδηγούν σε καλά κρυμμένα ιστορικά γεφύρια.

Για να τα βρούμε θα πρέπει να «κατεβούμε» ποτάμια, να διασχίσουμε φαράγγια ή ακόμα και να περιπλανηθούμε σε κάποια πόλη.

Αν, λοιπόν, αναζητάτε την περιπέτεια, φορέστε τις μπότες πεζοπορίας σας και πάρτε τον εξοπλισμό σας για rafting. Αν πάλι σας αρέσουν οι ήρεμες βόλτες σε πόλεις ή χωριά, απλώς ακολουθήστε το Visit Greece σε μια όμορφη βόλτα!

Ιωάννινα



Κωπηλατώντας στον Άραχθο ποταμό, περάστε κάτω από το εντυπωσιακό τετράξοτο γεφύρι του Παπαστάθη ή ανακαλύψτε το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι της Ελλάδας, στο χωριό Πλάκα. Επιστρέψτε στην πόλη των Ιωαννίνων και ανακαλύψτε τα μυστικά της.

Τα Ιωάννινα αποτελούν ιδανικό προορισμό για μακρινές βόλτες γύρω από τη λίμνη. Καθώς θα περιδιαβαίνετε την πόλη, ανεβείτε στο Κάστρο και στην Ακρόπολη του Ιτς-Καλέ, με το Φετιχέ Τζαμί χτισμένο και ανακαινισμένο από τον Αλί Πασά.



Επισκεφτείτε τα αμέτρητα μουσεία ή θαυμάστε εμπνευσμένα έργα καλλιτεχνών στις γκαλερί της πόλης. Μη χάσετε την ευκαιρία να απολαύσετε τοπικές γαστρονομικές δημιουργίες στα εστιατόρια με θέα στη λίμνη.

Αναζητήστε δώρα για τους αγαπημένους σας στα μαγαζιά και στα αργυροχοεία της παλιάς πόλης (συνοικίες Σιαράβα, Κουρμανιό, Γυαλί Καφενέ), όπου η παραδοσιακή αρχιτεκτονική των κτηρίων δημιουργεί μια μοναδική ατμόσφαιρα ονειροπόλησης και ρομαντικής διάθεσης.

Αν, τέλος, ενδιαφέρεστε να επισκεφτείτε ιστορικά μοναστήρια, πάρτε ένα από τα καραβάκια και αποδράστε μέχρι το νησάκι των Ιωαννίνων.

Ζαγοροχώρια



Ακολούθησε τους δρόμους του κρασιού της Βόρειας Ελλάδας στην ορεινή Ζίτσα, ένα χωριό που εξυμνεί ο Λόρδος Βύρωνας στο ποίημά του «Childe Harold».

Το Θεογέφυρο, μια σπάνια πέτρινη αψίδα, αποτελεί το φυσικό διαμάντι της περιοχής. Περιπλανηθείτε στα Ζαγοροχώρια έχοντας τα γεφύρια ως οδηγούς σας.



Περπατήστε στα μονοπάτια που συνδέουν τα χωριά Πάπιγκο και Μικρό Πάπιγκο μέσα από τον εθνικό δρυμό Βίκου-Αώου και αναζωογονηθείτε στα νερά των φυσικών λιμνών που θα συναντήσετε.



Τα ορεινά μονοπάτια θα σας οδηγήσουν στους Κήπους, αγαπημένο προορισμό για αθλήματα βουνού. Διασχίστε τα ποτάμια του χωριού (Βικάκης και Μπανιώτικος) περνώντας τα γεφύρια της περιοχής, όπως το Καλογερικό (ή Πλακίδας), ένα τρίτοξο γεφύρι με φιδωτό κατάστρωμα.

Συνεχίζοντας την πεζοπορία σας στο βουνό, θα περάσετε μέσα από χωριά στο κεντρικό Ζαγόρι, όπως οι Ασπράγγελοι και το Δικόρυφο, για να καταλήξετε στον Καλουτά, με το ομώνυμο τρίτοξο γεφύρι, το οποίο συνέδεε το χωριό με τη μονή Βυσικού (εδώ φιλοξενείται το μεγάλο πανηγύρι του δεκαπενταύγουστου).



Στο ανατολικό Ζαγόρι, στο κέντρο του οικισμού Βωβούσα, ένα από τα ωραιότερα μονότοξα πέτρινα γεφύρια συνδέει τις όχθες του ποταμού Αώου.

Τα παλαιότερα χρόνια, το γεφύρι αυτό ένωνε τους δύο μαχαλάδες του χωριού και το Ζαγόρι με τη Μακεδονία. Το χωριό αποτελεί ιδανικό προορισμό για ορνιθοπαρατήρηση ή άλλες δραστηριότητες εθελοτουρισμού, καθώς βρίσκεται κοντά στον παραδεισένιο εθνικό δρυμό της Πίνδου (Valia Kalda).

Άρτα



Ένα πολυθρύλητο γεφύρι της Ηπείρου μάς οδηγεί σε μια από τις μεγάλες πόλεις της, την Άρτα. «Το γεφύρι της Άρτας» αποτελεί παροιμιώδη φράση χαρακτηρίζοντας μια προσπάθεια που δεν ολοκληρώνεται ποτέ.

"Ρίξτε ματιές" στην ιστορία της πόλης με μια περιπλάνηση στους αρχαιολογικούς της χώρους: στα τείχη της αρχαίας Αμβρακίας, στο Βυζαντινό Κάστρο, στην Παναγία Παρηγορήτισσα ή στο Φαΐκ Τζαμί που περιστοιχίζεται από αιωνόβια δέντρα.



Επισκεφτείτε τα μουσεία της πόλης, παλιές εκκλησίες και μοναστήρια ή αποδράστε σε κοντινούς προορισμούς. Στο χωριό Βλαχέρνα επισκεφτείτε την εκκλησία της Παναγίας της Βλαχέρνας, του 12ου αι., ενώ στο χωριό Πέτα, απολαύστε τη θέα στην πόλη της Άρτας δοκιμάζοντας ντόπιο τσίπουρο και λικέρ στα παραδοσιακά καφενεία.

Θεσπρωτία



Τελευταίος προορισμός: η ηπειρωτική Θεσπρωτία και το χωριό Πλακωτή. Πηγαίνετε για canyonning στο φαράγγι «Στενά» του ποταμού Καλαμά. Από το παλαιό πολύτοξο γεφύρι των 40 μ που ένωνε τις όχθες του ποταμού, σήμερα διασώζεται ένα μόνο μέρος του.

Για να ανακαλύψετε και άλλες ομορφιές της περιοχής, προγραμματίστε πεζοπορικές εξορμήσεις στα ερείπια της πόλης Οντίνα, όπου υπήρχε το μικρό γεφυράκι του Άι-Δημήτρη και προσεγγίστε παλιά μοναστήρια, όπως τη Μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος ή τη Μονή Παναγιών του 17ου αι.



Ολοκληρώστε την αναζήτησή σας με μια επίσκεψη στο ιστορικό χωριό Σούλι, για να επισκεφτείτε τα ελάχιστα σπαράγματα του ανατιναγμένου πύργου στο Κούγκι, με την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και το γεφύρι του ποταμού Τσαγγαριώτικου.

Τέλος, κατακτήστε τις ορεινές διαδρομές της περιοχής με off-road αποδράσεις και εκδρομικό εντούρο με μηχανές.

newsbeast.gr