Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Το μνημόνιο πνίγει την κυβέρνηση. TVXS Ανάλυση




Η κυβέρνηση δεν έχει «σχέδιο Β» για την περίπτωση που δεν θα υπάρξει συμφωνία με την Τρόικα μέχρι το τέλος του χρόνου σχετικά με την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών την επόμενη μέρα. Ηδη έχει ακυρωθεί η στρατηγική τους για ένα εκλογικό δίλημμα που θα στηριζόταν στη συζήτηση για την απομείωση του χρέους, αφού αυτή η συζήτηση δεν έχει καν ξεκινήσει. Τώρα προσπαθούν να διαχειριστούν το φιάσκο στο Παρίσι, όπου η Τρόικα έδειξε πως δεν ευνοεί μια πολιτική διαπραγμάτευση στη βάση του κυβερνητικού επιχειρήματος «βοηθήστε για να μην βρεθείτε με τον Τσίπρα απέναντί σας». Εξάλλου τα εν λόγωεπιβεβαίωσε το υπ. Οικονομικών που σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι οι δανειστές εμφανίζονται αδιάφοροι για το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα.


Αυτή τη στιγμή το επικρατέστερο σενάριο είναι η παράταση του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής το οποίο η κυβέρνηση αδυνατεί να διαχειριστεί πολιτικά και επικοινωνιακά. Το ενδεχόμενο της παράταση επιβεβαίωσαν επισήμως ο υπ. ΟικονομικώνΓκίκας Χαρδούβελης και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος. Η τελευταία ελπίδα του Μεγάρου Μαξίμου και της Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι θα βρεθεί ένας συμβιβασμός της δωδεκάτης ώρας, πάνω δηλαδή στην προεδρική εκλογή, ώστε οι βουλευτές να κληθούν να πάρουν θέση για όλα μαζί. Ετσι, αισιοδοξούν πως θα δοθεί τεχνική παράταση περιορισμένου διαστήματος, αφού η προεδρική εκλογή προγραμματίζεται να ξεκινήσει στις 12 Ιανουαρίου.

Η κυβέρνηση κάνει διαρκώς υποχωρήσεις στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα και παρόλα αυτά δεν καταφέρνει τίποτα. Κοινή είναι η εκτίμηση ότι οι πιστωτές θέλουν να καταστήσουν σαφές ότι υπάρχουν υποχρεώσεις (ασφαλιστικό, απολύσεις στο Δημόσιο κλπ) την εκπλήρωση των οποίων θα απαιτήσουν από οποιαδήποτε κυβέρνηση και ότι δεν θα επιτρέψουν δημοσιονομική χαλάρωση. Την ίδια ώρα διαμηνύουν ότι δεν αναλαμβάνουν καμία δέσμευση για το χρέος και την οικονομική στήριξη την επόμενη μέρα (προληπτική γραμμή πίστωσης) αν δεν ξεκαθαριστεί εδώ το πολιτικό τοπίο.

Είναι προφανές ότι οι διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου ότι υπάρχουν οι 180 -ή και παραπάνω!- για την προεδρική εκλογή δεν καθησυχάζουν τις Βρυξέλλες και την Φρανκφούρτη,που αντιμετωπίζουν την κατάσταση στο εσωτερικό ως μεταβατική. Στο παρασκήνιο δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν άμεσα ώστε να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού, κατά το μοντέλο Παπαδήμου, παρόλο που τίποτα δεν δείχνει ότι υπάρχουν προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο.

Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε βαριά αδιαθεσία, με την Χαριλάου Τρικούπη να αγωνιά για τις επόμενες κινήσεις του Γ. Παπανδρέου ο οποίος κάνει επίδειξη δύναμης στο ξερό χωράφι της Κεντροαριστεράς. Και στη ΝΔ η κατάσταση είναι φαινομενικά ήσυχη, αλλά τα υπόγεια ρεύματα εντείνονται αφού πολλοί ανησυχούν για τις έδρες που θα χάσουν και δεν σκοπεύουν να «πέσουν» σιωπηλά.