Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Άνθρωποι ενός κατώτερου Θεού




Χωματερή ψυχών το «νοσηλευτικό» ίδρυμα «Άγιος Παύλος» των Φυλακών Κορυδαλλού

Έχουν περάσει επτά μήνες από την ημέρα που οι 200 κρατούμενοι - τρόφιμοι του νοσοκομείου των φυλακών Κορυδαλλού «Ο Άγιος Παύλος» διέκοψαν τις 43 ημέρες απεργίας πείνας διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες περίθαλψης, σίτισης και ιατροφαρμακευτικής φροντίδας, οι οποίες θύμιζαν χωματερή και όχι νοσηλευτικό ίδρυμα.

Τότε είχαν δεχθεί τις διαβεβαιώσεις τόσο της διοίκησης των φυλακών Κορυδαλλού όσο και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, σχετικά με την άμεση βελτίωση των επιεικώς απαράδεκτων συνθηκών.

Πριν από λίγες ημέρες οι φωτογραφίες από τους θαλάμους του νοσοκομείου, τις οποίες ανάρτησαν οι ίδιοι οι κρατούμενοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Twitter) μέσω του λογαριασμού «Κολαστήριο Κορυδαλλού» αποδεικνύουν ότι η αξιοπρέπεια και η ανθρώπινη ζωή δεν έχουν καμιά αξία για τους κρατούντες.

Εικόνες σοκ από τα δωμάτια λίγων τετραγωνικών μέτρων, όπου στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλον τουλάχιστον δώδεκα κρατούμενοι - ασθενείς.

Οροθετικοί, νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, φυματικοί και άλλοι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα αλλά και μεταδοτικές ασθένειες που εύκολα προκαλούν επιδημίες όχι μόνο μεταξύ των τροφίμων, αλλά και του προσωπικού, των νοσηλευτών, ιατρών και σωφρονιστικών φυλάκων.

Θάλαμοι βρόμικοι, σκοτεινοί, δίχως αποχωρητήρια, κλινοσκεπάσματα λερωμένα με αίμα και ακαθαρσίες ανθρώπων ανήμπορων να αυτοεξυπηρετηθούν, εγκαταλειμμένων σ’ έναν αργό και βασανιστικό θάνατο.

Κρατούμενοι οι οποίοι κοιμούνται δύο - δύο σε μονά κρεβάτια ή ακόμα και στο πάτωμα, αφού καθημερινά μεταφέρονται στο νοσοκομείο νέοι ασθενείς, οι περισσότεροι με φυματίωση ή ψωρίαση, από τα κρατητήρια αστυνομικών τμημάτων στην Αττική.

Σε άλλη φωτογραφία διακρίνεται ασθενής με το θανατηφόρο «σάρκωμα Καπόζι», στον οποίο, αντί για χημειοθεραπεία, οι ιατροί χορηγούν... φυσιολογικό ορό! Και αυτόν κρεμασμένο σ’ ένα σκουπόξυλο.

«Χθες ο Β.Φ., 73 ετών, ξεψύχησε στα χέρια μου» καταγγέλλει κρατούμενος και υποστηρίζει: «Κατά τις 4 το μεσημέρι δεν ένιωθε καλά. Στις 5 ο μοναδικός γιατρός των φυλακών κάλεσε το ΕΚΑΒ. Σε δέκα λεπτά έφθασε το Μεταγωγών. Το ΕΚΑΒ δεν ήρθε ποτέ και ο άνθρωπος πέθανε στις 7 το απόγευμα».

Οι κρατούμενοι υποστηρίζουν πως, παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις της πολιτείας και της διοίκησης των φυλακών Κορυδαλλού, οι συνθήκες στο νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» παραμένουν τραγικές για τους νοσηλευόμενους.

«Όποιον κολλάει φυματίωση τον πιάνουν και τον στέλνουν στην απομόνωση, δίχως φαρμακευτική αγωγή. Ύστερα από λίγες ημέρες επιστρέφει στο κελί δίχως να ξέρει αν θεραπεύτηκε ή όχι. Σχεδόν κάθε μέρα έχουμε και ένα νέο κρούσμα φυματίωσης ή ψωρίασης, ενώ κάθε μήνα πεθαίνουν τουλάχιστον δύο ασθενείς εξαιτίας της ανύπαρκτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Ένας ιατρός, και μάλιστα αγροτικός, τι να προλάβει να πρωτοκάνει;» υποστήριξαν στο «Ποντίκι» κρατούμενοι στο νοσοκομείο των φυλακών.

Μετά τη δημοσιοποίηση των ανατριχιαστικών φωτογραφιών από τους θαλάμους του νοσοκομείου - χωματερής και τις καταγγελίες των ασθενών - κρατουμένων, ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης δεσμεύθηκε πως θα έρθει σε άμεση επικοινωνία με την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, ώστε να προχωρήσουν από κοινού στις αναγκαίες ενέργειες για τη βελτίωση των συνθηκών περίθαλψης των περίπου 200 ασθενών στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού «Ο Άγιος Παύλος».

Μένει να φανεί αν αυτήν τη φορά οι αρμόδιοι υπουργοί θα φανούν ειλικρινείς στις δημόσιες δεσμεύσεις τους.

Αυτοψία Αθανασίου – Γρηγοράκου

Την Τετάρτη το μεσημέρι ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου και ο υφυπουργός Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος βρέθηκαν στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού όπου διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των τροφίμων, προαναγγέλλοντας την άμεση μεταφορά των οροθετικών ασθενών σε ειδικά διαμορφωμένη πτέρυγα των φυλακών.

Επιπλέον, δεσμεύθηκαν ότι εντός των προσεχών ημερών θα προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας και των υπόλοιπων ασθενών - κρατουμένων στο νοσοκομείο.

Τέλος, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη παρήγγειλε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιώς Ευάγγελο Ζαχαρή τη διενέργεια έρευνας, προκειμένου να διαπιστωθεί η βασιμότητα ή μη των καταγγελιών κρατουμένων περί άθλιων συνθηκών κράτησης κ.λπ. στο νοσοκομείο κρατουμένων των φυλακών Κορυδαλλού.

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ,