Ένας τόπος βασανιστηρίων άγνωστος μέχρι σήμερα στο ημιυπόγειο της Αστικής Σχολής Αικατερίνης
Μαρτυρία γερμανού, τοποθετεί στο ημιυπόγειο της Αστικής Σχολής, ναζιστικό χώρο βασανιστηρίων. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και οι σκέψεις του Δήμου Κατερίνης για την ανάδειξή του.
Αποτελεί κομμάτι της ιστορίας της πόλης καθώς και ένα νεοκλασικό κτήριο με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που χαρακτηρίζει μια ταραχώδη εποχή για την Μακεδονία και την Ελλάδα. Η Αστική Σχολή, στο κέντρο της πόλης, συνεχίζει να «κρύβει» εκπλήξεις και να αφήνει το στίγμα της βαθιά χαραγμένο στην ιστορική διαδρομή της Κατερίνης, ακόμη και στις πιο «μαύρες σελίδες» της.
Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Ζαμαντζάς
Ένα δωμάτιο, με ιδιαίτερα μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον, αποκαλύφθηκε στο ημιυπόγειο της Αστικής Σχολής. Το γεγονός αυτό ενδεχομένως να σταθεί η αφορμή για ανάδειξη του ημιυπόγειου, διαφορετική από εκείνη που αρχικά είχε σχεδιαστεί.
Εδώ και πολλά χρόνια, από τότε που η Αστική Σχολή έπαψε να φιλοξενεί το 1ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης, άνοιξε η συζήτηση για την ανάδειξη του ημιυπόγειου χώρου, το οποίο διαθέτει αίθουσα «πολλαπλών χρήσεων», με χαρακτηριστικά των αρχών του 20ου αιώνα, παρασκήνια, όπως και αλλά διαμερίσματα ανάλογα με αυτά του πρώτου ορόφου της Σχολής.
Το ενδιαφέρον όμως του ημιυπόγειου εστιάζεται σε ένα «κρυφό» δωμάτιο, όπου έχουν διαπιστωθεί τεχνικές παρεμβάσεις, που δεν συνάδουν με τη κύρια χρήση του κτηρίου. Αυτές έγιναν «αντιληπτές» όταν ζήτησε με επιμονή να επισκεφθεί το σημείο ένας γερμανός ηλικιωμένος. Οι προαναφερθείσες παρεμβάσεις έγιναν κατά τη διάρκεια της κατοχής.
Κάποιος που επισκέπτεται το σημείο μπαίνοντας από την πίσω σιδερένια πόρτα, διακρίνει στα αριστερά του έναν αρκετά μεγάλο χώρο. Αυτός έχει εκ των υστέρων περιοριστεί, αφού όπως φαίνεται σε ένα κομμάτι του, δημιουργήθηκε ένα ακόμη δωμάτιο, όχι μεγαλύτερο από 4 ή 5 τετραγωνικά, με εσωτερική πόρτα. Στην εξωτερική πλευρά του δωματίου υπάρχουν ακόμα ράφια, που πιθανόν χρησίμευαν για την αποθήκευση μεγάλων φακέλων ή και βιβλίων.
Το εντυπωσιακό είναι ότι το δημιουργηθέν δωμάτιο, είναι το μοναδικό μέσα σε όλο το κτήριο, που διαθέτει ηχομόνωση, όχι μόνο στους τοίχους, αλλά και στην οροφή.
Η μοναδική μαρτυρία
Σύμφωνα με το δήμαρχο Κατερίνης, η αποκάλυψη δεν έγινε τυχαία. «Κάποια στιγμή, έφτασε στο δημαρχείο Κατερίνης, ένας ηλικιωμένος Γερμανός, ο οποίος ζήτησε να επισκεφθεί την Αστική Σχολή». Καταλάβαμε, αναφέρει ο δήμαρχος Σάββας Χιονίδης, ότι πρόκειται για άτομο που ήξερε το σχολείο και ενδεχομένως να είχε ζήσει σ’ αυτό ως στρατιώτης την περίοδο της γερμανικής κατοχής.
Τον συνοδεύσαμε στην Αστική Σχολή, έχοντας την περιέργεια να ακούσουμε τι είχε να πει. Ίσως κάποιες μαρτυρίες από την δράση των κατοχικών στρατευμάτων σε βάρος των συμπολιτών μας. Ο ηλικιωμένος γερμανός, από την πρώτη στιγμή έδειξε να το γνωρίζει πολύ καλά το κτήριο. Ζήτησε να ανοίξουμε το ημιυπόγειο. Κατ’ ευθείαν, κατευθύνθηκε στο συγκεκριμένο δωμάτιο κάτι που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. Το σημείο είχε κάτι παράξενο, αλλά δεν μπορούσαμε να το προσδιορίσουμε επακριβώς. Γύρισε σε όλους τους χώρους, αλλά το μυαλό του ήταν στο συγκεκριμένο δωμάτιο.
Μόλις τελείωσε η επίσκεψή, του ζητήσαμε να μας πει περισσότερα. Επιμείναμε να μας μιλήσει για το συγκεκριμένο χώρο. Ήταν εντυπωσιακό το πόσο εύκολα τον βρήκε. Λες και δεν είχαν περάσει σχεδόν 70 χρόνια από τότε που τον εγκατέλειψε. Όταν άρχισε να μιλά, σχεδόν σοκαριστήκαμε. Μας αποκάλυψε ότι το συγκεκριμένο δωμάτιο, στο οποίο δούλεψε, χρησιμοποιήθηκε τότε ως αίθουσα ανακρίσεων. Καταλάβαμε ότι πρόκειται για χώρο, όχι απλής ανάκρισης, αλλά βασανιστηρίων και μαρτυρίου. Αυτό μας συγκίνησε. Η μαρτυρία του ηλικιωμένου γερμανού, επιβεβαιώθηκε από τα χαρακτηριστικά της κατασκευής του δωματίου. Αυτός μας έδειξε τα χαρακτηριστικά του δωματίου. Μέχρι τότε δεν ήταν δυνατόν να γίνουν αντιληπτά. Τότε παρατηρήσαμε ότι ήταν ο μοναδικός στο κτήριο που διέθετε ηχομόνωση, όχι μόνο στους τοίχους, αλλά και στην οροφή. Αμέσως σφραγίσαμε το σημείο για να μην πειραχθεί τίποτα, έχοντας κατά νου την ιστορική σημασία του καθώς και την ανάδειξή του. Είναι ένα σημείο για το οποίο πρέπει να μάθουμε περισσότερα γι΄ αυτό και έχουμε ξεκινήσει μια άτυπη έρευνα, για να συγκεντρώσουμε περισσότερα στοιχεία και ίσως κάποιες επιπλέον μαρτυρίες», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Στις προθέσεις του Δήμου είναι να αναδείξει συνολικά το ημιυπόγειο της Αστικής Σχολής και να παραδώσει έναν ακόμη χώρο μνήμης και πολιτισμού στους δημότες. Αν αυτό συνδυαστεί με το γεγονός ότι εκεί γράφτηκαν κάποιες από τις σελίδες της αντίστασης του λαού μας, θα είναι το ιδανικότερο», καταλήγει ο κ. Χιονίδης.
http://www.dionolympos.gr/