Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Guardian: ΣΥΡΙΖΑ και άλλα ευρωπαϊκά αριστερά κόμματα μπορούν να κάνουν πράξη το όνειρο του Μάη του ‘68




«Τα νέα αριστερά κόμματα της Ευρώπης μπορεί να κάνουν πραγματικότητα το όνειρο του 1968», είναι ο τίτλος άρθρου του Guardian, στο πλαίσιο αφιερώματος στην άνοδο της Αριστεράς σε Ελλάδα, Ισπανία και Σλοβενία, ενώ ιδιαίτερα εγκωμιαστικά είναι τα σχόλια για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.
Μεταξύ άλλων στο άρθρο αναφέρεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «σχεδόν αδιαμφισβήτητο» πως θα σχηματίσει κυβέρνηση αν γίνουν πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα καθώς όπως υπογραμμίζει ο αρθρογράφος προηγείται 11% έναντι της ΝΔ.

Ο αρθρογράφος σχολιάζει πως ο χρηματοπιστωτικός κλάδος ενδέχεται σύντομα να βρεθεί αντιμέτωπος με κάποια όρια, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις σε Ισπανία, Ελλάδα και Σλοβενία. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο άρθρο για την δημοσκοπική εκτόξευση του αριστερού Podemos στην Ισπανία, του κόμματος που γεννήθηκε μέσα από το κίνημα των πλατειών. Όμως και στη Σλοβενία το κόμμα «Ενωμένη Αριστερά» είναι τρίτο δημοφιλέστερο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Ωστόσο επισημαίνεται πως τα Αριστερά κόμματα μπορεί να δημιουργούν ελπίδες για την αναγκαία αλλαγή στην πολιτική της ΕΕ, αλλά θα βρεθούν αντιμέτωπα με δύο σημαντικές προκλήσεις. Η πρώτη, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, είναι το ζήτημα της οργάνωσης. «Και τα τρία κόμματα ξεπήδησαν μέσα από κινήματα διαμαρτυρία, αλλά η αυξανόμενη δημοφιλία τους οφείλεται κυρίως στους χαρισματικούς τους ηγέτες», σημειώνει ο αρθρογράφος. Η δεύτερη, σύμφωνα με το άρθρο, είναι να γεφυρώσουν το κενό μεταξύ του οριζόντιου («άμεση δημοκρατία») και του κάθετου (κομματική πολιτική).

Επιπλέον υπογραμμίζει μια αντίφαση για τα νέα Αριστερά κόμματα. Αν και γνωρίζουν πως το κοινωνικό κράτος ήταν το αποτέλεσμα του ιστορικού συμβιβασμού μεταξύ της εργατικής τάξης και του κεφαλαίου, είναι αναγκασμένα να αγωνιστούν για αυτό, καθώς αποτελεί την τελευταία «ασπίδα» για την Υγεία, την Παιδεία και την κοινωνική ασφάλιση.

Σχετικά με την υλοποίηση του «ονείρου του ’68» ο αρθρογράφος αναφέρεται σε μια σκηνή από την ταινία «Κεφάλαιο» του Κώστα Γαβρά. «Σε ένα οικογενειακό δείπνο ο διευθύνων σύμβουλος μιας μεγάλης γαλλικής τράπεζας τσακώνεται με τον θείο του, ο οποίος συμμετείχε στο κίνημα του Μάη του 1968 και κατηγορεί τον ανιψιό του ότι καταστρέφει τους πολίτες και τις χώρες της Ευρώπης. Από την πλευρά του ο τραπεζίτης απαντάει: «Θα έπρεπε να χαίρεσαι». Στην ερώτηση του θείου «Γιατί;», ο ανιψιός απαντάει: «Εκπληρώνω τα παιδικά σου όνειρα. Εσείς οι αριστεροί θέλατε διεθνισμό και τον έχουμε, το χρήμα δεν έχει σύνορα».

Συνεχίζοντας ο αρθρογράφος αναφέρεται στον Γιόσκα Φίσερ, έναν από τους ηγέτες των Πρασίνων και του κινήματος του ’68 στη Γερμανία, ο οποίος σήμερα αναγνωρίζει τον Τσίπρα ως «πολύ επικίνδυνο» επειδή «στρέφει τις χώρες σε επικίνδυνους αριστερούς δρόμους, κάτι που θα αποβεί μοιραίο για την ΕΕ». Με αφορμή την άποψη του Φίσερ για τον Τσίπρα μεταφέρει τη σκηνή του «Κεφαλαίου» σε μια συζήτηση μεταξύ των δύο, σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές και αποδειχτεί η πρώτη αριστερή κυβέρνηση τη στην Ευρώπη. Ο ηγέτης των Πρασίνων και ‘παιδί’ του Μάη του ’68 θα κατηγορήσει τον Τσίπρα πως στρέφει τις χώρες σε επικίνδυνους αριστερούς δρόμους. «Θα έπρεπε να χαίρεσαι», θα του απαντήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ερώτηση «Γιατί;» από τον Φίσερ, ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορεί να του απαντήσει: «Επειδή εκπληρώνουμε τα παιδικά σου όνειρα»
tvxs